Ivanka Trump (keskel) ei olnud Valge Maja turvareeglitest väidetavalt veel teadlik, kui isiklikult e-postilt kirju saatisFoto: AP/Scanpix
Maailm
20. november 2018, 18:17

Ivanka Trump kasutas riigiasjade ajamiseks oma isiklikku meiliaadressi (1)

USA president Donald Trumpi tütar ja nõunik Ivanka saatis sadu e-kirju oma personaalselt, turvamata meiliaadressilt, vahendab CBS.

Meilide adressaatideks olid ametnikud Valgest Majast, valitsuse liikmed ning Ivanka Trumpi isiklikud assistendid. Mitmete saadetud kirjade puhul võis tuvastada turvareeglite rikkumise, kuna arutletud oli riigiasju - teemad, mille puhul tuleb kasutada valitsuse ametlikku e-posti.

Üks Valge Maja töötaja aga kaitseb Ivanka Trumpi, öeldes, et too ei mõistnud e-posti ja kommunikatsiooniga seotud turvameetmeid ning et tema kirjad sisaldasid peamiselt isiklikust huvist tingitud küsimusi ning logistilist infot, mitte aga salastatud andmeid. Ivanka Trumpi eetikanõuniku esindaja sõnul saatis naine kõnealused e-kirjad ajal, mil tal polnud veel täit ligipääsu valitsuse kommunikatsioonivahenditele.

Ivanka Trumpi e-kirjad polekski ehk nii tähelepanuväärsed, kui tema isa Donald poleks 2016. aasta presidendikampaania ajal järjepidevalt tümitanud rivaal Hillary Clintonit täpselt sama vea, isikliku meiliaadressi kasutamise eest. Rahvahulgad skandeerisid ja skandeerivad Trumpi üritustel praegugi „Trellide taha! Trellide taha!”, kuna Trumpi sõnul oli/on Hillary Clintoni koht e-kirjade turvariski tõttu vangikongis.