TRAUMEERITUD: hoolimata konarlikust algusest ja Trumpi negatiivsest suhtumisest suutsid Balti riikide liidrid (pildil presidendid Kaljulaid ja Grybauskaite) end pressikonverentsi ajaks kogudaFoto: Reuters/Scanpix
Maailm
12. november 2018, 16:59

USKUMATU ETTEHEIDE: Trump süüdistas Baltimaid Jugoslaavia sõja alustamises! (92)

Selle aasta aprillis, selja taga äsjane visiit Washingtoni, tunnistasid kolm Baltimaa riigipead - Kaljulaid, Vejonis, Grybauskaite - lõunalauas Prantsuse president Emmanuel Macronile, et olid kuus päeva varem toimunud kohtumisest USA presidendiga endiselt traumeeritud. President Trump ajas segamini, mis riikide esindajatega tal tegemist oli ning heitis külalistele ette asju, milles nood kohe kuidagi süüdi pole.

Nädalavahetusel Pariisis toimunud I Maailmasõja lõpu 100. aastapäeva tähistamise raames avaldas Prantsuse ajaleht Le Monde artiklite sarja Euroopa-USA suhetest. Sarja esimene lugu räägib kolme Balti riigi presidentidest ja nende kohtumisest USA liidriga. Nagu selgub presidentide jutust Macronile, ei läinud nende kohtumine Ameerika ametivennaga sugugi nii sujuvalt ja soojalt, kui eraviisilisele istumisele järgnenud avalikust pressikonverentsist võinuks arvata.

Küsimus ei olnud tavapärases riigijuhtide kohtumisele järgnenud kohustuslikus pressiürituses. Seal oli Trump soe ja sõbralik, kiites Balti rahvaste töökust, häid inimesi ja meediat, mis, erinevalt tema kodumaa pressist, ei tootvat seda, mida Trump armastab võltsuudisteks nimetada.

Kõige hullem, rääkisid baltlased Macronile, oli omavaheline kohtumine, mis pressikonverentsile eelnes. Oma avasõnades külalistele omistas Trump nende kodumaadele vastutuse Jugoslaavia sõja eest.

Paar segaduses sekundit hiljem mõistsid kolm presidenti, et USA liider on oma peas Balti riigid Balkanimaadega segamini ajanud. Arvestades seda, et Trumpi oma abikaasa Melania on sündinud endises Jugoslaavias (tänapäeva Sloveenias), oli fopaa seda piinlikum. Nähtavasti ei ole Melania ja Donald Trump naise kodukandi ajaloost kuigi palju vestelnud.

Kuid sellega ehmatused ei piirdunud. Trump hurjutas järgmisena baltlasi, et need ei panusta kaitsejõududesse piisavalt - ehkki Balti riigid on kaitsekulutuste osas NATOs hoopis ühed tublimad ning üritavad seda ka igal võimalusel liitlastele meelde tuletada. Samuti pidas Trump väikese loengu kõigest, mis talle Venemaalt Saksamaale jooksma hakkava Nord Stream 2 gaasijuhtme juures ei meeldi. Projekt, milles Eesti, Läti ja Leedu üldse ei osalegi.

Takkapihta nõudis Trump, et suhete parandamise nimel Moskvaga peavad Baltimaad oma idanaabri suhtes leplikumad olema.