Maailm

LOETU EI PÜSI MEELES? Teadlased leiutasid mälu turgutava kirjatüübi (10)

LISA KOMMENTAAR

eh13. oktoober 2018, 14:13
aga kõikides keeltes ei kasutata ladina tähestikku ega kirjutata vasakult paremale - kuidas siis nendes keeltes loetu meelde jätmisega lood on? Ei ole kuigi usutav selline "teadlaste leiutis"!
Kudas on 13. oktoober 2018, 11:27
Juula Juurakust13. oktoober 2018, 11:18
Huvitav eksperiment, mida mu lapselapsed koos oma sõpradega läbi viisid kui olid meil "suvepuhkusel". Vaieldi alul selle üle, et kummast on parem lugeda - paberil raamatust või e-raamatust. Raamatuid mul palju ja polnud probleemi leida sama teost ka e-raamatuna. Nädala katse tulemus, millega kõik osalised nõus olid, et raamatust loetust saadi sisule rohkem pihta ja ümberjutustus sisukam kui e-raamatut lugedes, eriti andis tunda ka ekraani suurus, suuremalt ekraanilt loetu tulemused olid paremad, mida väiksem ekraan, seda kehvemad tulemused. Teine, mis neid endid üllatas, et paberile kirjutades tehti vähem ortograafilisi vigu kui klaviatuuril tippides, sest kuigi aega kulus kirjutamiseks vähem, oli ju võimalus ka vigu parandada, aga mis millegipärast ka teksti üle lugedes osa vigadest ei pandud tähele.
Aga ka selles artiklis kirjutatul tõepõhi all, kuigi see efekt kaob, kui sellist kirja pidevalt kasutada. Näitena nende samade laste järgi, mul palju ennesõjaaegseid gooti kirjas raamatuid ja osa neist ilmunud ka uues trükis, minu lapselapsed oskasid juba väikesest peast seda kirja soravalt lugeda, sõbratel läks lugemisega kauem aega, aga tekst jäi ka paremini meelde (ümberjutustus) mõned päevad hiljem polnud enam suurt vahet.
blahh13. oktoober 2018, 09:34
Tavaline programmeerimine.
Priit13. oktoober 2018, 09:19
"....ning igal tähel on sees isevärki väljalõige" i ja l, seal pole mingit väljalõiget, vähemalt väikestel tähtedel mõlemal. Igatahes, lugema hakkasin, siis kergelt takistas soravat lugemist. Aus olla, siis täpsel mul meeles polegi, mis seal kirjas oli.
kristi13. oktoober 2018, 09:53
Priit13. oktoober 2018, 10:26
Ma ei üritanud ka eriti meelde jätta, pidi olema nii tõhus, aga pole. i ja l väikesed tähed, seal pole väljalõiget. Nägemisega probleeme või kalanägemisega selline. Vaata ise, et ei ole välja lõiget kõigil tähtedel.
Kriitik13. oktoober 2018, 10:04
Tundub tõesti tegemist olevat kalaajuga.
Mina ei tea, kas see meetod töötab igaühe puhul või hoopiski mitte kellegi puhul, aga selles ei olegi küsimus. Pigem uskumuses ning endale on kasulikum, kui leida enda jaoks parimad meelde jätmise võimalused.
Kui sa iga päev sama vahemaa kõnnid enamvähem sama ajaga - näiteks teisel korral esimesest sekund kiiremini, kas sa siis tajud, et sa oled selle vahemaa kiiremini läbinud? - kui tegemist on pikema maaga, ja mitte vaid 2 sammu.
Tekstis ei ole öeldud, et loetu kohe pähe jääb vaid et aju teeb selle teksti lugemise kallal rohkem tööd ning see jääb seetõttu paremini meelde. Ehk, kui tavateksti lugedes jääb tekst 10 korra lugemisega pähe, siis selle teksti puhul ehk 9 korraga? See on puhtalt näitlik näide ja tuleneb minu arusaamadest sellest uudisest. Aga iga inimese aju ning selle töö on erinev, ühel kalaaju, teisel geniaalne aju.
PPV14. oktoober 2018, 08:29
Mingil põhjusel kirjatükist ei ilmne, palju teste tehti ja testide tulemus. Jutt puha teooriatest.