ABIKS EKSAMIPALAVIKUS? Teadlased usuvad, et uuest kirjatüübist võiks kasu olla näiteks eksamiks valmistuvatel üliõpilastel.Foto: Elnur Amikishiyev
Maailm
13. oktoober 2018, 00:01

LOETU EI PÜSI MEELES? Teadlased leiutasid mälu turgutava kirjatüübi (10)

Austraalia teadlaste tiim on välja töötanud uue šrifti, mis aitab nende kinnitusel inimestel loetud infot tõhusamalt meelde jätta. Font, mis sai toreda nime Sans Forgetica (vabas tõlkes ununematu), loodi nii tüpograafia- kui ka psühholoogiauurimustele tuginedes.

Kirjatüübi eesmärk on optimeerida seda, kuidas aju teksti töötleb. Šrifti eripära on Briti lehe Daily Mail teatel hoolikalt konstrueeritud „takistused“, mis panevad lugeja veidi pingutama. See aga omakorda aitab loetut mällu talletada. 

Kirjatüübi loojad on Austraalias RMITi ülikoolis ehk Melbourne'i kuninglikus tehnoloogiainstituudis tegutsev teadlaste tiim. Šrifti kujundamisel võeti šnitti õppepõhimõttest, mida tuntakse soovitud keerukuse (desirable difficulty) nime all. Selle termini lõi 1994. aastal Robert A. Bjork.

Uurimused on näidanud, et ehkki rasked ülesanded aeglustavad algul õppimist, on nende pikaajalisem kasu suurem kui lihtsal ülesandel. Kuid liiga keerukas ei tohi töö siiski olla: see peab olema ühtlasi tehtav. Ka maineka Princetoni ülikooli eksperdid on leidnud, et kohmakamas või keerulisemas kirjas tekst jääb inimesele paremini meelde. Sellest Austraalia teadlased juhindusidki.

Kiri sunnib aju rohkem vaeva nägema

„Sellise mõtlemise risttolmlemise tulemusel on sündinud uus font, mis erineb kõigist teistest põhimõtteliselt,“ ütles RMITi tüpograafialektor Stephen Banham. Sans Forgetica kaldub kergelt tahapoole ning igal tähel on sees isevärki väljalõige. Ent vaatamata muudatustele on tekst siiski täiesti loetav. Takistuse ja teksti vahel peab valitsema tasakaal, seletavad kirjatüübi loojad. Tavakirjast erineva fondi kallal tuleb ajul pisut vaeva näha. Kuna lugeja veedab iga sõna kallal veidi kauem aega, on ajul suuremad võimalused info töötlemiseks.

Sans Forgetica näidis.

Teadlased usuvad, et uuest kirjatüübist võiks kasu olla näiteks üliõpilastel eksamiks valmistudes. RMITi eksperimentaalmeetodite ja disainmõtlemise vanemlektor dr Janneke Blijlevens seletab, et tihtipeale libistatakse õpikutekstist pilguga lihtsalt üle. „Mällu ei teki sellest mingit jälge. Sans Forgetica aga paikneb sellises magusas kohas, kuhu on lisatud piisavalt palju takistust, et tekst mällu jäädvustuks.“

RMITi teadlased jagavad oma vaimusünnitist lahkelt kõigi huvitatutega: see on veebiküljel sansforgetica.rmit tasuta allalaaditav. Nii on usinal õppuril võimalik arvutis olevale õppetekstile anda Sans Forgetica kuju ning selle abil tuupimist tõhustada.