Isamaa esindajana kiitis Toomas Tõniste heaks erakonna esimehe Helir-Valdor Seederi ettepaneku teine pensionisammas kaotada. Jüri Ratas ja Indrek Saar ideedi ei poolda. Foto: Teet Malsroos
Poliitika
4. oktoober 2018, 20:08

Isamaa tahab pensioni teist sammast kaotada, Keskerakond ja sotsid pole sellega nõus (20)

Neljapäeval teatas Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder,  et erakond tahab pensioni teise samba muuta esmalt vabatahtlikuks ja seejärel selle kaotada. Valitsuse pressikonverentsil teatasid nii peaminister Jüri Ratas kui kulutuuriminister Indrek Saar, et nemad seda ideed ei poolda.  Rahandusminister Toomas Tõniste erakonna esimehe ideed toetas. 

Toomas Tõniste leidis, et  kui inimestel on oma pensionivarade otsustamisel vabamad käed, ei ole üldse vale suund. "Ja ka tänane eelnõu ju mõnes mõttes seda teeb, et sul on valida võimalus kas konservatiivse teise samba vahel või vähem konservatiivse vahel. Siin need võimalused veel selles mõttes paranevad."

"Riigikogu valimised on tulemas ja ettepanekuid tuleb ju lauale panna," kommenteeris teemat peaminister. "Minu arvamus on see, et pensioni teine sammas peab kindlasti jätkuma ja kolmas sammas võiks siis jääda neile, kes nagu täna soovivad sinna vabatahtlikult panustada. Pensioni kogumine ette on vananevas ühiskonnas minu arvates vajalik."

Ratas rõhutas, et teise samba kaotamisel tuleb suurendada tulevikupõlvkondade maksukoormust, kui soovime, et pensioni ja palga suhe ei väheneks tulevikus. 

"Sotsiaaldemokraadid on seda ka varem öelnud, et me kindlasti ei pea mõistlikuks ettepanekuid praegust pensionisüsteemi maha lammutada ja hakata lotot mängima sellega, mis siis tulevikus inimeste pensionidega saab," lisas Indrek Saar. "Oluline on see, et me ikkagi pikas perspektiivis tagame inimestele kindlustunde selle ees, et neil on pension sel hetkel, kui nad pensionile jäävad, ega jäta inimesi üksi tulevikuga silmitsi seisma."

Saar lisas veel, et  hiljaaegu on olnud ka teisi ettepanekuid, mis puudutavad meie tulevikupensioni ja üldse sotsiaalseid tagatisi. "Siin ühe teise erakonna esinaine on teinud ettepaneku, et võiks sotsiaalmaksu üldse ära kaotada ja sellega meie sotsiaalsüsteemi aknast välja visata," vihjas ta Kaja Kallase ettepanekule sotsiaalmaks kaotada.  "Noh, see on ilmselt veelgi vastutustundetum. Ja sotsiaaldemokraadid selliseid ettepanekuid kindlasti ei toeta."

"See, et koalitsioonipartnerid ja enamus opositsioonist ei toeta (veel)
pensioni teise samba kaotamist või vabatahtlikuks tegemist, ei ole
mulle üllatus,"  kommenteeris koalitsioonipartnerite ütlusi  Helir-Valdor Seeder.

"Aga keegi peab siiski välja ütlema, et kuningas on alasti.
Alati pole tõde see, mida enamus usub, vaid ikka faktid ja tegelikkus.
Oluline on tõde, et, teine sammas on meie pensionäridele ja riigile kahjulik."

Seeder lisas, et vales nagu oleks teine pensionisammas hea ja kasulik, on
pikalt elatud. "Oon ka igati mõistetav, et isegi ilmselgeid fakte ja
tegelikkust eiratakse. Suuremahulise ebaõnnetumise tunnistamine vajab
julgust ja võtab aega aga küllap ükskord võidab terve mõistus
niikuinii."