Tiina KangroFoto: HEIKO KRUUSI / Linnaleht
Poliitika
8. oktoober 2018, 11:04

Tiina Kangro lahkub Isamaa fraktsioonist (89)

Tiina Kangro andis Facebookis teada, et lahkub Isamaa fraktsioonist, mille liige on parteituna olnud. Kangro sõnul panustas ta sellega Eesti poliitikasse, kuna nüüd tekkis Toompeal olukord, kus koalitsioonil ei ole enam mugavalt tagatud häälteenamust ja eeldatavalt neil tuleb uute valimisteni jäänud aja jooksul teha oluliselt rohkem koostööd parlamendi teiste erakondadega, võimalik, et ka mõnesid oma plaane muuta.

See langeb aega, mil töös on riigieelarve, samuti hulk konfliktseid eelnõusid. Mõistlikust koostööst erinevaid valijagruppe esindavate poliitjõudude vahel on Eesti teerullistunud poliitmaastikul juba pikki aastaid väga suur puudus olnud, sõltumata sellest, kes suurtest parasjagu võimul on.

"Nüüd Isamaast. Usutavasti tänane koalitsioon püsib; ka väikseim partner Isamaa on avaldanud soovi sellele igal juhul kaasa aidata. Olen algusest peale veendunud, et Isamaa koht ei ole selles koalitsioonis, kus tema keskseks rolliks on aidata Keskerakonnal ja sotsidel ellu viia nende maailmavaatelist poliitikat; seda enda maailmavaate arvelt. Võimu juures olemisest lähtuvad kompromissid on viinud selleni, et oma maailmavaadet, millesse kas või erakonna ladvik Riigikogus ühtselt usuks, saabki otsida vaid aastate tagustest dokumentidest," selgitab Kangro. "Viie vastutusrikka ministrikohaga ei ole selles koalitsioonis osalev konservatiivne partei suutnud anda piisavat tooni, et muuta või vähemalt tasakaalustada praeguse valitsuse vasakpopulistlikke, sekka omakasupüüdlikke suundumusi, mis väga paljudele Eesti inimestele meelehärmi valmistavad."

IRL-is pettunud

Kangro räägib, et tema kui mitteparteilase koostöö tollase IRL-iga algas 2015. aasta valimiste eel, kui sõlmiti puuetega inimeste ja omastehooldajate esindajatega selle erakonnaga leppe Eesti inimvara kaitsva sotsiaalpoliitika elluviimiseks.

"Kuigi IRL, nüüdne Isamaa, on kogu järgneva aja omanud muuhulgas sotsiaal- ja rahandusministri portfelle, ei ole tänaseks mitte ühtki toona minu poolt erakonna valimisprogrammi kirjutatud punkti tõsiselt võetud ega isegi üritatud ellu viia," on Kangro pettunud. "Kahe viimase aasta jooksul, mil olen olnud riigikogus, olen vaid üksinda sellest fraktsioonist (paari üksiku erandiga) töötanud ja hääletanud puuetega inimeste ja hooldajate huvides ja vohava bürokraatia vastu. Fraktsioonikaaslaste jaoks on olnud sellest tähtsam koalitsioonipartnerite teenindamine ja sellega seotud oma iste- ja töökohtade jätkuvus."

Kangro sõnul ei olnud ta oma varasema töö- ja elukogemuse baasilt riigikokku minnes sinisilmne ega oodanud imesid.

"Et Eesti poliitikute jaoks on mugavus, toiduahelas positsioonide säilitamine ja selleks pakutav vastastikune ringkäendus mistahes võtete ja hinnaga niivõrd ülemuslik kogu muu tegelikkuse ees, on olnud aga valus tõdeda. See viimane ei puuduta enam üksnes Isamaad, vaid palju laiemat pilti uksest aknani ja Tallinnast Narvani," võtab naine kokku.