Jüri PihlFoto: Jörgen Norkroos
Eesti uudised
10. september 2018, 07:21

JÜRI PIHL: eksohvitserist spiooni rahvus on riigile suurem hoop kui maha parseldatud saladused (30)

Meie oponendid tõmbasid pika kõrre, sest major oli hea näide vene rahvusest ohvitseri karjäärivõimalustest Eesti kaitseväes, ja tema spiooniks olemine on Eesti riigile suurem hoop kui maha parseldatud saladused, leiab endine kaitsepolitsei peadirektor Jüri Pihl, kui kommenteerib riigireetmises kahtlustatavana kinni peetud kaitseväe eksohvitseri Deniss Metsavase juhtumit.

„Meie oponendid tähistasid Eesti vabariigi 100 aasta juubelit neile omaselt,“ hindab Pihl. „Nad tõmbasid siin kaks pikka kõrt: esiteks värbasid meie ohvitseri, kellel on, nagu ma aru saan, hea juurdepääs väga tundlikule infole. Teise pika kõrre said nad aga oma spiooni paljastamisega meie poolt, sest major oli hea näide vene rahvusest ohvitseri karjäärivõimalustest Eesti kaitseväes, kelle spiooniks osutamise fakt on meile riigile suurem hoop kui maha parseldatud saladused,“ räägib ta. „Samas, ega midagi teha ei ole, sest raskele kuriteole tuleb reageerida.“

Kaitsepolitsei pidas kaitseväe peastaabi operatiivosakonnas töötanud major Deniss Metsavase ja tema isa Pjotr Volini kinni riigireetmises kahtlustatavana: kahtlustuse järgi andis Metsavas vähemalt viie aasta jooksul Eesti riigisaladusi ja salastatud välisteavet GRU-le.