Mart HelmeFoto: Teet Malsroos
Eesti uudised
13. september 2018, 11:52

Mart Helme valetas telesaates, et soomlased venelasi kaitsejõudude saladuste juurde ei lase (99)

Mart Helme väitis eile saates "Esimene stuudio", et soomlased on venelaste suhtes märksa ettevaatlikumad ega lase neid kaitsejõudude saladuste juurde. 

Soome saatkonna pressinõunik Hannele Valkeeniemi ütles Õhtulehele, et see väide ei vasta tõele. Valkeeniemi selgitas, et Soome ühiskonnas on võrduse põhimõtte kõrgelt hinnatud. Topeltkodakondsusega isikutele tehakse samasugune taustakontroll kui teistele soomlastele, mingit täiendavat taustauuringut neile ei tehta.

Küll aga märkis Valkeeniemi, et Soomes on töös seadusemuudatus, mis olukorda muuta võib. Nimelt algatas ministeerium eelnõu, mille järgi võib topeltkodakondsusega kodanike pääs kõrgematesse riigikaitse ametitesse tulevikus piiratud olla. 

Helme eksis

"Me põhjanaabrid soomlased on väga selgelt ja resoluutselt öelnud, topeltkodakondsusega venelastel ei ole asja kaitsejõudude saladuste juurde," rääkis Helme eile ETV stuudios. "Miks nad seda ütlevad? Väga lihtsalt põhjusel, sest Soome valitsusel on moraalne vastutustunne ja nad teavad väga hästi, et saladused võivad maksma minna tuhandete meeste elu lahingolukorras, kui nad reeturite kaudu satuvad vastasele."

Helmel oli varnast võtta vastus ka sellele küsimusele, miks eestlastel sellist moraalset vastutust pole. 

"Sest meie tahame neid integratsiooni klantspilte näidata kogu Euroopale ja Moskvale: näete, meil on kõik asjad korras, meie edutame venelasi, venelased on paremad kodanikud kui eestlased. Viimase aasta jooksul mina eestlasena tunnen, et mind ahistatakse. Meil on venekeelsed eestlased, meil on inimesed, kes justkui nagu on rohkem eestlased kui eestlased ongi," kurtis poliitik.