Hispaania Eurofighter Ämaris.Foto: Eesti kaitsevägi
Eesti uudised
9. september 2018, 15:43

Hispaania leht: rakett läks lendu piloodi vea tõttu (16)

Hispaania päevaleht El País kirjutab, et Hispaania hävitaja Eurofighter laskis 7. augustil Eestis Pangodi kohal raketi lendu inimliku vea tõttu.

Kuigi Hispaania sõjaväe sisejuurdlus pole veel lõppenud, viitavad kõik märgid, sealhulgas testid, sellele, et rakett läks lendu piloodi eksimuse tagajärjel. El País kirjutab, et viga oli küll erakordne, aga juhtus ometi, sest raketi väljalaskmise protseduur on väga keeruline. Kui tuleb ametlik kinnitus, et tegemist oli inimliku veaga, võib pilooti oodata distsiplinaarmenetlus. Seni on ta oma teenistuskohustusi edasi täitnud. 

Peale selle, mis toimus Hispaania hävitaja juhikabiinis, on veel lahendamata küsimus, mis väljalastud õhk-õhk tüüpi raketist sai. Õhuväe ülema kolonel Riivo Valge sõnul on võimalikke stsenaariume mitu: rakett võis plahvatada õhus või kokkupuutel maaga, ta võis tungida maapinda ja lõhkeda seal. Samuti ei saa välistada võimalust, et rakett jõudis maapinnale selles sisalduvat lõhkeainet detoneerimata. „Kõik teoreetilised tabamiskohad on maastikul hoolikalt läbi vaadatud. Oleme kahe nädala jooksul otsingutel kasutanud kolme kopterit, viit patrulli ja 50mehelise üksuse ahelikke maastikul, sealhulgas kaasanud kaitseväe ning päästeameti demineerijad ja õhuväe minidroone,“ rääkis Valge 17. augustil, kui 10 päeva oli raketti intensiivselt otsitud. 

Eesti kaitseväe peastaabi pressiesindaja nooremleitnant Taavi Laasiku sõnul kaitseväel intsidendi kohta uut infot pole, juhtumiga on tegeldud esimesest päevast peale ja seda uuritakse nii kaua, kui on tarvis.  Praegu kaitsevägi raketti enam aktiivselt ei otsi, sest selle leidmise tõenäosus on väga väike. Kui aga peaks ilmnema uut infot, ollakse valmis otsinguid jätkama.