Koht, kust otsiti rakettiFoto: Kaitsevägi
Eesti uudised
14. august 2018, 18:07

Kindralmajor Herem: analüüsid näitavad, et arvatud kohas raketti ei ole (24)

Kaitseväe peastaabi ülem kindralmajor Martin Herem kinnitas, et Endla looduskaitsealalt hispaanlaste kogemata lendu lastud raketi jälgi ei leitud.

Herem rõhutas portaali militaar.net foorumis täna tehtud postituses, et analüüsid on tehtud ja need näitavad, et otsitud kohas raketti pole. Herem märkis, et objektiga on tegelenud nii päästeameti pommigrupp, kapo, õhuvägi kui ka kaitsevägi.

"Kuna oletatava lõhkekeha asukoht oli väljaspool meie territooriume, siis nende tööde eest konkreetses punktis vastutas päästeamet. Keemilised analüüsid ja muu selline on nende korraldatud. Loomulikult toimub kõik koostöös ning teadmisi ja ettepanekuid jagades. Nende ühine seisukoht on: vale koht. Mul pole põhjust kahelda," sõnas Herem.

Heremi sõnul ei keskendu kaitsevägi hetkel küsimusele, mis seal põles ja mis puid murdis.

"Lõpliku välistamise mõttes võiks seda ehk teada... Aga kujutame ette, et päästeamet on välistanud välgu. Mis edasi? Kaevame veel? Meie jaoks on oluline: seal raketti pole ja seal ta ei plahvatanud. Ning: rakett on kuskil Eestimaal... maa all."

Herem pakkus ka välja võimaliku versiooni, miks võis koht metsas näha välja selline, justkui oleks rakett just sinna kukkunud.

"Fantaseerin ka. Tromb või tuul murdis maha paar puud juurtega ja mõni murdus tüvest. Maapinnale ilmusid klaasikillud, mis mõne aja jooksul süütasid maapinna. Langenud puudega auk metsas (kraater), põleng ja meie arvutused viisid meid järeldusele, et rakett on tabanud sinna. Kuni põlengu lõpuni ei saanud seda aga kinnitada," seletas Herem.

Herem lisas, et ta rõõmustaks, kui rakett ikkagi kõnealusest kohast leitaks, kuid täna tuntub targem mujalt otsida.

Koht, kust otsiti raketti Foto: Kaitsevägi

Hispaania hävitaja Eurofighter lasi 7. augusti pärastlõunal Pangodi kohal õhuharjutusalal eksikombel välja õhk-õhk tüüpi raketi AMRAAM. Lask toimus kuue kilomeetri kõrgusel kell 15.44 ning pärast seda jäi rakett kadunuks.
Reedel läksid 1. jalaväebrigaadi kaitseväelased selle tõenäoliseks maandumispaigaks peetud kohta – Endla looduskaitsealale. Nad kontrollisid ligikaudu 600 ruutmeetri suurust ala metallidetektoritega ja umbes 200 hektari suurust ala visuaalse vaatluse teel, teatas kaitseväe peastaap.

"Kuna pinnasekihis oli palju valesignaale, siis koorisime ekskavaatoriga umbes poolemeetrise pealispinna kuni savikihini ja jätkasime otsinguid süvadetektoritega," ütles otsingutöid juhtinud kaitseväe demineerimiskeskuse ülem kapten Karmo Saar. Tema sõnul ei leitud ka kuni kuue meetri sügavusele näitava detektoriga raketile viitavaid signaale.

Kaitsevägi lõpetas Endla looduskaitseala senises otsingupiirkonnas tööd laupäeval.

Koht, kust otsiti raketti Foto: Kaitsevägi