Imre Arakas Foto: Tiit Blaat/Ekspress Meedia
Eesti uudised
5. september 2018, 12:09

Kaunase maffia must kroonika: tellimusmõrvas kahtlustatakse eestlasi, teiste seas ka Imre Arakat (32)

Kaks ja pool aastat tagasi lasti Kaunases maha kohaliku kuritegeliku rühmituse liige Deimantas Bugavičius. Antud tellimusmõrva uurimine on suurte sammudega edasi liikunud – eelmisel nädalal vahistati juba neljas kahtlusalune. Eelnevalt oli kinni peetud kolm eestlast. 

Kolm esimest kahtlusalust on pärit Eestist. Arvatakse, et Leedu kurjategijad tahtsid vältida igasuguseid seoseid Bugavičiuse mõrvaga, mistõttu nad palkasid seetõttu veretööks eestlased. Üks neist, Hispaanias elanud 58aastane Eesti kodanik Imre Arakas nõustus väidetavalt tellimuse täitma, kirjutab Leedu Delfi

Kaks Eestist pärit kahtlusalust on kuus kuud kinni istunud Lukiškise eeluurimisvanglas. Imre Arakas, hüüdnimega Lihunik, peeti kinni Iirimaal. Eelmisel kolmapäeval vahistati Kaunases ka neljas kahtlusalune, kes erinevalt esimesest kolmest on kohalik elanik.

Imre Arakase mustad teod said alguse juba nõukogude võimu päevil ning sellest ajast saadik on tema „teenistusregister” aina kasvanud. Erilise julmuse eest Lihuniku nime kandev kurjategija põgenes minevikuvarjude eest Hispaaniasse, kus tegutses kinnisvaraagendina. 

Uuele algusele vaatamata vahistati Arakas eelmisel sügisel Dublinis, kus ta oleks väidetavalt pidanud toime panema tellimusmõrva. Iirimaa Arakat välja ei anna, ehkki tema üle tahetakse kohut mõista ka Eestis ja Leedus. Arvatakse, et Arakas on seotud ka Venemaa kriminaalse maailmaga.

Leedu õiguskaitseorganid ei arva siiski, et Bugavičiuse tappis Arakas. Mõrvas kahtlustatakse hoopis Eesti kodanikke 35aastast Arle Grabbit (varem Arli Aud) ja 37aastast Hans-Erik Evertit, kes aga oma süüd eitavad. Grabbi vahistati Tallinnas jaanuaris ja anti Leedule välja veebruaris.

Leedu politsei on välja selgitanud, et mõrvarid ootasid Bugavičiust tema kodu juures. Kui mees 6. novembril kell 23.55 oma Šilainiai maja juurde saabus, tapeti ta aiaväravas. Seejärel istusid mõrvarid varastatud autosse ning kadusid hetkega. Auto jätsid nad kolme kilomeetri kaugusele ja panid põlema.

Kes täpselt Bugavičiust tulistas, ei ole teada, aga kahtlustatakse, et see on üks kahest Lukiškise eeluurimisvanglas istuvast eestlasest. Mõrvarelva leida ei ole õnnestunud.