20 aastat USAs viibinud muusik on tagasi kodumaal, kus veetis ka oma kooliajaFoto: Alar Truu
Inimesed
1. september 2018, 11:00

LEMMIKÕPETAJA | Priit Jürjens: emakeeleõpetaja oskas salvata intelligentselt ja stiilselt nagu daam (4)

Aastaid Hollywoodis pesitsenud hevikitarrist ja filmimees Priit Jürjens – ameeriklastele Brad Jurjens – kõndis lapsepõlves kooliteed igapäevaselt Viljandi Maagümnaasiumisse. Kooliajal pättustega silma jäänud Priit hindab tagantjärele enim õpetajat, kes õigel ajal kõige teravamalt ütelda oskas.

"Koolis õpetatakse igasugust lollust. Näiteks pole ma siiamaani aru saanud, miks ruutjuur olemas on või kus mul seda vaja läheb. Ilmselgelt olid mul reaalained koolis väga nullilähedased. Samas keelte peale oli mul annet. Kuna eesti keel on niikuinii emakeel ja grammatika tuli ka kuidagi iseenesest, siis jättis see mulle rohkem aega keele ja kirjanduse õpetaja Reet Sinimaa peedistamiseks," räägib Priit. 

"Tagantjärele mõeldes on Sinimaa ikkagi see kõige lemmikum õpetaja, sest kuigi ma temaga pidevalt hu*asin, laksas ta mulle igal võimalusel täiega tagasi. Aga mitte nii, et läks direktorile kituma nagu teised õpetajad, vaid ikka salvas intelligentselt nagu daam, kellel on klassi," meenutab kitarrist.

Üks eredamaid seiku lemmikõpetajast pani toona ilmselt proua närvid korralikult proovile. "Mäletan ühte juhtumit, kus ma tegin keskkoolis käies kadunud Mulgi Raadios õhtul hilja ühe saate ja arvasin, et niikuinii keegi seda ei kuula. Lugude mängimise vahepeal siis mölisesin igasugu lollusi õpetaja Sinimaa kohta.

Ei mäleta, miks või mida, aga hommikul kooli minnes tuli ta igatahes koridoris vastu, nägu nalja täis, ja oli nii õnnelik, et teda meeles peeti. Igatpidi täielik class act. Pärast kutsus mind isegi oma näiteringi."