Foto: Rauno Volmar / Ekspress Meedia
Eesti uudised
26. august 2018, 20:19

Krista Aru pingetest Vabaerakonnas: algusest peale pole püütud asjadest ühtmoodi aru saada (15)

Riigikogulane ja Vabaerakonna fraktsiooni liige kirjutas oma blogis Artur Talviku lahkumisest ja pingetest Vabaerakonnas. "Kui muutused on juba toimumas, on vist oluline aru saada ja otsustada, millal on õige hetk neisse sekkuda."

Aru kirjutab oma blogis, et on enda jaoks selgeks mõelnud, milles võib olla Vabaerakonna sisemiste pingete ja inetute tülide tegelik põhjus. "Minu meelest läksid asjad puseriti seepärast, et korraga aeti kahte erinevat liini: täielik tolerantsus ja arvamusvabadus ning teisalt püüd ehitada erakond üles aastatega Eestis juurdunud tavapärase parteilise struktuurina. Kahte korraga aga ei saa," leiab ta.

"Kui on struktuur, on ka teatud kord, otsustus- ja vastutuskohustus. Arvamusi küll kuulatakse, otsus sünnib isegi nende baasil, kuid on neist arvamustest alati nii palju suurem ja võimsam, et eriarvamused sulanduvad sellesse, jäävad selle alla. Vabaerakonnas see nii ei toimunud ja kõik erinevad suuremad ja väiksemad üksused jäidki enamasti eriarvamusele."

Aru peab arvamusvabadust loomulikuks, aga et üksusi ja pooli on palju, kippus asi segaseks minema. "Mingi aja möödudes oli iga asja kohta arvamusi nii palju, et mitmetest seikadest polnud enam võimalikki ühtmoodi aru saada, ühisele seisukohale jõuda, sest tegelikult polnud ju algusest peale püütudki seda teha."

Artur Talviku lahkumise kohta kirjutab ta, et nii juhatuse kui ka Talviku enda arvates on nii on parem, selgem ja õigem. "Olles kuulutanud, et ta hakkab koondama uusi inimesi, et neid poliitikasse tuua liikumisena, milles osalejaid ühendab eelkõige ühiste väärtuste tunnustamine ja Eesti arendamine ökoinnovatiivseks riigiks, pidi ta fraktsiooni elukorraldusest välja astuma."

Loe Krista Aru mõtteavaldust täispikkuses tema blogist.