Andres Herkel Foto: Toomas Tatar
Eesti uudised
16. august 2018, 14:14

Vabaerakonna esimees soovib, et avaliku elu tegelased oleksid oma eraelulistes otsustes julgemad

Andres Herkel meediatormist lapseuudise ümber: "Kõik, mis ei tapa, teeb tugevaks!" (154)

Postimehe veebisaates "Otse Postimehest" kutsuti kaamera ette Vabaerakonna juht Andres Herkel, kes sattus kolmapäeval meediakeerisesse, sest saab erakonnakaaslasega lapse. On tegemist valimiste eelse tähelepanutõmbamistrikiga?

Kuuldes, et tema vastas seisev ajakirjanik soovib vestelda palju kõneainet pakkunud teemast, avaldas Herkel esmalt vastumeelsust sel teemal üldse kommentaare anda. Sellest hoolimata ütles ta: "Ma kinnitan, et kõik, mis minu elus on juhtunud või hakkab juhtuma - see on üsna teadlik valik ja sellega on tehtud nõndaviisi, et kõik osapooled saaksid võimalikult vähe haiget." Herkel lisas, et kõige olulisemaks peab ta seda, et ülikooli astuv poeg on saanud ühes isaga kasvada.

Vabaerakonna reitingud pole viimastel ajal olnud kuigivõrd säravad. Ajastati lapse saamine Külliki Kübarsepaga valimiste eelsesse aega meelega, et saada tähelepanu? "Ei, see on absoluutselt eraeluline küsimus ja kui nüüd püstitada küsimus nii, et kas see on hea eeskuju või halb eeskuju, siis kindlasti ei ole see mingis vaates väga eeskujulik," vastas Herkel. "Aga ma tahaksin seda, et ka avaliku elu tegelased Eestis julgeksid teha neid otsuseid oma elus, sest vastasel juhul, kui inimestel jäävad need otsused tegemata, on meie tulevik palju kurvem," lisas ta.

ESIKAANEL: Uudis, et Andres Herkel ja Külliki Kübarsepp saavad lapse, jõudis ka Õhtulehe esikaanele. Foto: Õhtuleht

Erakonna esimehe lähedased suhted parteikaaslasega toovad paratamatult esile küsimuse võimalikust huvide konfliktist. Herkel kinnitas, et nii tema kui ka Küllili Kübarsepp on sellele juba mõelnud, kuid see ei tähenda, et Kübarsepp ei võiks valimistel kandideerida. "Külliki Kübarsepp kindlasti ei pretendeeri ühelegi esinumbri kohale," kirjeldas ta, mis hakkab toimuma lähenevatel rahvasaadikute valimistel.

Kui teema läks sellele, kuivõrd teadlik otsus lapsesaamine oli, poliitik ärritub. "Vaadake: teadlikke otsuseid saab teha "jah" või "ei". Selliseid asju täpselt ajastada on võimatu," ütles Herkel. Ta lisab, et oli meediatormiks valmis. "Aga muidugi on see langenud muude poliitiliste sündmustega kokku. Kõik, mis ei tapa, teeb tugevaks," teatas Herkel.

EKREga koostööd ette ei kujuta

Kuid poliitik oli saatesse kutsutud siiski selleks, et rääkida poliitikast. Viimastel päevadel on meedias olnud palju juttu erinevate erakondade ja poliitikute koostööst. Teemat kommenteerides ütles Herkel, et EKREga ta koostööd ette ei kujuta, sest viimane on valinud pigem lõhesid tekitava ja mitte neid siluva tee. "Mis puudutab teisi poliitilisi jõudusid, tuleb olla avatud," lisas Herkel. 

Kui rääkida teistest erakondadest, näiteks rohelistest, kes kutsusid eile nii Herkelit, endist Vabaerakonna liiget Artur Talvikut ja parteitut Indrek Tarandit tegema koos võimsat comeback'i, ütles Herkel, et peab ennastki mõõdukaks roheliseks, kuid kahe erakonna vahelist koostööd pole kaalutud.

Küll aga tunnistas ta, et kõne all on olnud võimalus, et Indrek Tarand kandideerib Vabaerakonna ridades - kasvõi läbi avatud platvormi. "Avatud platvorm tähendab seda, et Vabaerakonna nimekirjas võivad kandideerida ka mitteliikmed. Selle väljundi me igal juhul loome ja ma arvan, et see on Eesti poliitilisele kliimale erakordselt oluline," ütles Herkel.

Vabaerakonna silmad pole kinni. "Me jälgime huviga, kuhu Eesti 200 jõuab ja kas ja milliseid koostöövõimalusi meil nendega on," lisas erakonna esimees.