Foto: Stanislav Moshkov
Eesti uudised
15. august 2018, 13:12

Herkel ja Kübarsepp - aastaid ninapidi koos ja tuli ka armastus (85)

Täna sai teatavaks, et Vabaerakonna fraktsiooni juht Andres Herkel on enda fraktsiooniliikmele Külliki Kübarsepale silma visanud ja plaanitakse ka järeltulevat põlvkonda. Kus aga nende suhtlus alguse sai?

Kübarsepa karjäär on käinud endast 19 aastat vanema Andres Herkeliga ühte jalga juba aastaid. 2005. aastal tuli Valgamaalt pärit Külliki Isamaaliidu peakontorisse tööle ja juba kaks aastat hiljem oli ta Herkeli kampaanianõunik. Ja seejuures väga oluline kampaanianõunik, sest Andres Herkel on väga suur filosoof, kuid väga kehv organisaator. Herkeli tuttavaid kirjeldasid juba aastaid tagasi Herkelite abielupaari huvitava dünaamika - Andres armastas filosofeerida ja rääkida idamaade kultuurist, kuid kõik "päris eluga" seotu eest vastutas tema naine.

Täpselt sama rolli võttis poliitkooselus Kübarsepp - Andres käis ja rääkis demokraatiast ja Venemaa ohust, aga kus esineda ja millal esineda, oli juba Kübarsepa ajatada. 2007. aastal peetud valimistel aitas Kübarsepp Herkeli 1244 hääleni. See oli Herkeli senise karjääri parim tulemus ja ta pääses ka parlamenti.

Samal ajal kirjeldas Kübarsepp end unistajana, kes käis vaatamas "Seksi ja linna" filmi, vaatas vallalise Carrie ja temast tükk maad vanema Mr Bigi suhet. Ja kirjeldas seda kui "see pole see, kui näidatakse lõhki läinud abielusid. See on siiski vabade ja vallaliste, minuealiste otsingute teekond õnne poole". 

Edukate valimiste järel pääses Kübarsepp riigipalgale ja hakkas põllumajandusministri Helir-Valdor Seederi nõunikuks. Koostöö siiski jätkus ka Herkeliga, järgmistel kohalikel valimistel vallutas Herkel 994 valija südamed, kuid volikokku ei saanud - Keskerakond oli lihtsalt nii edukas.

Seejärel läks erakonnas kismaks - Res Publica tiib võttis erakonnas jämedama otsa ja vana isamaalane Herkel oli kaotajaks. Samamoodi läks riigitöölt ära ka Kübarsepp, kuid aitas ikka Herkeli Riigikogu valimistel parima tulemuseni. Kõik need korrad oli Kübarsepp Herkeli ustav kampaanianõunik, kuid ise poliitikas kogus hääli väga-väga vähe.

2010. aastal tegi Kübarsepp enda karjääris olulise käigu ja hakkas aktiivselt tegutsema Telliskivi seltsis. Kogukonnaliikumine sai hoo sisse ja aktiivne Kübarsepp muutus omas seltskonnas üha tuntumaks. Aasta hiljem kuulus Kübarsepp Vaba Isamaalise Kodaniku asutajaliikmete hulka. Sellest MTÜ-st sai hilisema Vabaerakonna nurgakivi. Herkel liitus VIK-ga 2 aastat hiljem. Kübarsepp mürgeldas aktiivselt juba Pelgulinna seltsis ja oli sealne eestvedaja. Vabaerakonna loomise juures oli Herkel ja Kübarsepp taas suured liitlased. 2015. aasta riigikogu valimistel suutis Kübarsepp "enda" piirkonnas ehk Põhja-Tallinnas meeletult hea tulemuse - 1032 ja Riigikogu uksed olid lahti.

Herkel ja Kübarsepp vedasid Vabaerakonnas mõõdukalt konservatiivset joont - ehk ei mindud kõiges väga EKRE ligi, aga samas võeti kooseluseaduse puhul üsna konservatiivne joon. Kübarsepp käis olukorda Vikerraadios selgitamas ja ütles: "Vabaerakonna fraktsioon eeldab, et riik peab andma rohkem õigust neile paaridele, kes on võimelised põlvkondi jätkama."

Seepeale kirjutas poliitika.guru autor Andreas Kaju, et Kübarsepa-Herkeli duo veab hambad ristis Vabaerakonda Isamaale lähemale.

Esmaspäeval teatas Andres Herkel Vabaerakonna juhatusele, et ta kolib abikaasast lahku ja plaanib Kübarsepaga lapse saada. Pikast ametialasest koostööst koorus välja ka muu koostöö.