Foto: fotokollaaž
Saund
10. august 2018, 15:56

Helen Sildna võlaskandaalide tuules: mis saab sügisel korraldatavast TMW sõsarfestivalist Station Narvast? (16)

Mõned nädalad tagasi lahvatas skandaal Tallinn Music Wee'i (TMW) korraldaja Helen Sildna ning tema firma Shiftworks ümber. Muusik Vaiko Eplik kirjeldas sotsiaalmeediapostituses, kuidas Sildnal on juba mitmendat aastat heliteenuste arved tasumata. Sel sügisel toimub esmakordselt Narvas suur muusikafestival, mida korraldab taas Sildna firma Shiftworks. Skandaalide tuules tekib küsimus, ega Station Narvaga seotud koostööpartnerid ometi alt ära pole hüpanud?

Tänavu aprillis, vahetult enne Tallinn Music Weeki, rääkis Helen Sildna intervjuus Õhtulehele õhinaga uuest Narvas Vene piiri ääres toimuvast festivalist, mille korraldamise ta oma südameasjaks on võtnud. Naine rääkis, et on piirilinnast täiesti sisse võetud ning usub, et sellest postindustriaalsest linnast saab Eesti järgmine kultuurikeskus.

Kuid siis, juulikuu lõpus, tegi muusik Vaiko Eplik sotsiaalmeediasse emotsionaalse postituse, kus süüdistas Helen Sildnat, et too ei ole pikalt tasunud Eesti helimeestele ja tehnika rentijatele TMW-l tehtud töö eest tasu. Palka võivad helimehed ja helitehnikud oodata aastaid, või seni, kuni uue festivali aeg käes on. 

Kuidas ja kas mõjutab juhtunu Narva linna planeeritud esimest suurt muusikafestivali, millel esinevad tuntud nimed nii Suurbritanniast, Venemaalt, Soomest kui Eestist?

Paanitsemiseks pole põhjust

Station Narva festivalijuht, kohaliku korraldustiimi liider ja muuhulgas Narva linna peaarhitekt Ivan Sergejev ei näe Sildna firma võlgnevustes probleemi ning usub, et need Station Narva festivali ei puuduta. „Ma ei kahtle Helen Sildna ega tema tiimi või firma võimekuses. Niiet minul ei ole mingit põhjust paanitseda. See on tema asi,“ sõnab mees. „See mis on TMW-l, on TMW-l, Station Narva on omaette festival.“

Sergejev mõistab, miks Sildnal töötasude maksmisel probleemid võisid tekkida.

„Sildna on väga selgelt kõike selgitanud, probleem oligi raha sisse ja välja liikumises.Tekib väike vahe, kus seda raha pole veel sisse tulnud, aga välja peaks minema. Ma arvan, et see on igale eraettevõtjale tuttav lugu, selles pole midagi üllatuslikku. See ei tähenda seda, et keegi paneb raha tasku ja teistele ei maksa, kuigi selliseid sensatsioone on ka olnud. Aga see ei ole Shiftworks. Mina ei näe mingit probleemi, et kellelegi maksmata jääb,“ sõnab mees.

Sildna võiks asjaajamise kallal natuke tööd teha

Sergejevi arvates saab muidugi asjaajamisi hõlpsamaks muuta. “Mitte keegi meist ei ole üliinimene ja absoluutselt veatu. Nii nagu meil kõigil, võib ka Sildnal asjaajamises vigu ette tulla," sõnab Sergejev.

Narva festivali juhi sõnul on iga algatuse puhul arenguruumi. "Mitte kõik protsessi detailid ei pruugi laitmatult toimida, eriti kui eesmärgid on suured ja uuenduslikud. See võib töösuhetes ka teatuid arusaamatusi esile kutsuda. See, et Vaiko Eplik osutas teemale tähelepanu, on arusaadav, kõik peabki olema läbipaistev ja selge."

"Samas on Sildnal väga tugevate sidemetega partnerid, kes sellist asja ei ütle ja kes astusid kaitseks välja. See ei ole nii must-valge, et üks tüüp on midagi öelnud. Mina olen ka oma tööandja peale pahane olnud eelmistes töökohtades. Need on lihtsalt töömomendid! Kellelgi on kannatust ja usku, kellelgi seda pole,“ nendib Sergejev, nimetades kogu skandaali lihtsalt pseudoprobleemiks.

Sergejev usub, et Station Narvat on korraldamas väga võimekas tiim ning ta peab Helen Sildnat väga heaks juhiks. „Mina ei kahtle sekunditki selles, et me hakkama saame. Tegelikult see festival väga tähtis. Miks mina selles kambas olen, on seetõttu, et see on Narva arendamisega seotud festival. Ma arvan, et teeme väga olulist asja!“ lõpetab ta.

Septembris toimuva Station Narva kohta saad lisainfot SIIT!