Helen SildnaFoto: Aldo Luud
Eesti uudised
10. veebruar 2019, 11:19

Helen Sildna: lõpetame Narva2024 projekti! (54)

Shiftworks ja Creativity Lab loobuvad Euroopa kultuuripealinna 2024 taotluse ettevalmistamise lepingust Narva linnaga.

Firma Shiftworks asutaja Helen Sildna kirjutab sotsiaalmeedias, et tema meeskond lõpetab Narva2024 projekti.

Sildna selgitab: "Ühe asja sooviks selgeks teha: volikogu kärpis detsembris ettevalmistustööde eelarvet kolmekordselt - kuulamata linnavalitsuse selgitusi, põhjendusi, keeldudes kohtumast. Hange kuulutati välja kärbitud summale. Esitasime detailse pakkumuse, tuues selgelt välja lisaeelarve, kirjeldades tegevusi, mida hankes isegi nõutud ei olnud - kuigi Euroopa Komisjoni nõuetes on (lõpp-projekti hindaja on ju Euroopa hindamiskomisjon mitte Narva volikogu). Peale seda ühte ja sama hankepakkumist ei ole mingeid lisa-nõudeid esitanud, kõik on seal samas dokumendis selgelt ja detailselt kirjas, igaks juhuks nii eesti kui vene keeles.

Olukorras kus volikogu esinaine nimetab meid "väljapressijateks" ei ole võimalik edasi töötada.

Selge on ka see, et kogu lugu hakkas viltu vedama juba sellest hetkest kui Keskerakonna juhtkonna otsuse kohaselt pidid toimingupiirangu rikkumises kahtlustuse saanud volikoguliikmed uurimise ajaks peatama volikogu liikme staatuse ning taanduma juhtivatelt kohtadelt ka linnaasutustest. Kaheksa volikoguliiget astusid hoopis Keskerakonnast välja. Sellest hetkest sai alguse poliitiline vastupanu, mille keskmesse sattus ka kultuuripealinna protsess."

Shiftworks ja Creativity Lab osalesid Narva linna poolt väljakuulutatud riigihankes ja tegid pakkumuse vastavalt hanke tingimustele 62 500 euro mahus, ning lisasid hanke dokumentidele lisaeelarve tegevuste jaoks, mida kandidaatlinn kindlasti peaks tegema, kuid mille mahus vahendeid Narva eelarvesse praegu planeeritud ei ole.

„Tulenevalt Euroopa Komisjoni nõuetest ja hindamiskomisjoni tagasisidest Narva projektile on selge, et hankes etteantud eelarve piires ei ole võimalik konkurentsivõimelist taotlust koostada. Linnavolikogu ütles pärast 2019. aasta eelarve vastuvõtmist, et vajadusel leitakse kultuuripealinna projektile lisaraha. Nüüd, kui need vajalikud tegevused on pakkumuses detailselt mustvalgel nii eesti kui vene keeles lahti kirjutatud, ootasime linna poolt kinnitust, et vahendid nende teostamiseks leitakse. Need kulud ei pea käima läbi hankepartneri, vaid linn võib neid teenuseid ka teistelt pakkujatelt sisse osta. Oluline on aga kindlus, et need asjad saavad tehtud. Meie meeskond peab vastutustundetuks võtta vastu projekti, mis ei saa tulemust tuua. Kõik see oli detailselt kirjas meie hankepakkumuses," põhjendab teates Ragar Siil.

Tegevused, mis olid hanke tingimustest välja jäetud, kuid eduka taotluse jaoks vajalikud, on näiteks rahvusvaheliste ekspertide, kunstilise juhi ja kunstinõukogu kaasamine, koostöö teiste kandidaatlinnadega, kultuuritegijate rahvusvahelised koostööprojektid ja hindamiskomisjoni visiidi korraldamine Narva. Vastavalt hanke rahalisele piirangule ja küsitud teenuste nimekirjale ei lisanud pakkuja neid ja mitmeid teisi kulusid oma pakkumuse põhieelarvesse, vaid selgitas nende vajadust hanke lisas. 
Kuna Narva soovib lõpptaotluse teksti saada juba nelja kuu pärast, siis on usalduslik ja lähedane suhe tellija ja teostaja vahel selle vältimatu eeldus.

Shiftworks ja Creativity Lab koostasid 2018. aastal vastavalt lepingule Narva linnaga eduka Euroopa kultuuripealinna eeltaotluse, tänu millele Narva pääses koos Tartuga teise vooru. Narva saavutas eeltaotluse aastal viimaste aastakümnete suurima positiivse tähelepanu voo nii Eestis kui rahvusvahelises meedias ning ka seninägematu külaliste hulga linnas.

„Meil on väga hea meel, et Narva inimesed sellesse projekti entusiasmiga suhtuvad ja liikumisega MyNarva2024 tugeva sammu kodanikuühiskonna arengu suunal on astunud. Narvakad kindlasti väärivad Euroopa kultuuripealinna tiitlit ja soovime neile selle taotlemisel edu, aga just linnavõimu poliitiline tahe ja võimekus on kultuuripealinna rahvusvahelise hindamiskomisjoni valikukriteeriumides olulisemadki kui lennukad kunstilised ideed,“ võtab Siil otsuse kokku.