TULE EEST PAKKU: Naine viib Portugali Algarves evakueeritud külast minema ka oma hobused. Foto: AFP/Scanpix
Maailm
5. august 2018, 22:10

Tappev kuumus piinab eurooplasi – tänavakividel praetakse mune, koerad vajavad saapaid (18)

Portugalis suutsid ajakirjanikud tänavakividel muna praadida, Šveitsis pandi politseikoertele sussid käpa otsa, et nad hõõguval asfaldil toime tuleksid, mitmel pool lõõmavad hiiglaslikud maastikupõlengud ja ega meil siin põhja pool kergemaks lähe: Soome ilmateenistuse andmeil võivad nädala viimased päevad tuua suve uue kuumarekordi. 

Eelmise rekordi ajal avas üks kaubakeskus Helsingis uksed öösel, et inimesed saaksid magada jahutusseadmete all.

Euroopa kuumarekord jäi sel nädalalõpul siiski löömata, kuigi Portugal Alvegas, 120 kilomeetri kaugusel Lissabonist, mõõdeti laupäeval 46,8 kraadi. Pühapäeval oli soojakraade umbes sama palju. Kuumusega võitlesid sajad tuletõrjujad tuntud kuurordipiirkonna Algarve lõunaosas, kus leegid olid enda alla haaranud Monchique linna lähedal üle 1000 hektari metsa ja elanikke tuli evakueerida kahest külast. Päästjaile saadeti appi kümmekond lennukit, mis on suutnud vett alla sumatades põlenguala mõnevõrra vähendada.

Palju kergem ei ole tapva kuumusega võidelda ka Portugali naabrite juures Hispaanias, kus näiteks Cordobas kõikus termomeetrinäit nädalalõpul 44 juures, pealinnas Madridis oli vaid kraad vähem. Madridi külje alt on teateid maastikutulekahjudest nagu ka lõuna poolt Nervast.

Kuumusele tuleb Sahaarast aiva lisa. Sealt tuulega kanduv ülipeenike kõrbeliiv on mitmel pool taeva oranžiks värvinud.

Saksamaalt teatatakse, et nende au ja uhkus, Reini jõgi, on kohati kuivand pea olematuks. Prantsusmaal tuli kuumuse tõttu (reedel ületas termomeetrinäit tänavu esimest korda 40 plusskraadi) sulgeda mitu tuumajaama reaktorit vältimaks ülikuuma jahutusvee saatmist Rhone`i jõkke. Šveitsis, kus temperatuur harjumatult kõrge püsib (kohati +37), lubati sõduritel munder seljast võtta ja lühikestes pükstes ning T-särkides ringi lipata. 

Kuumus teeb hävitustööd mujalgi kui Euroopas. CNNi andmeil on sel suvel Jaapanis hukkunud 119 ja Lõuna-Koreas 29 inimest. Kreekas on maastikupõlengu tagajärjel surma saanud 41 inimest. Osa neist uppus kiiresti liikuva tulerinde eest merre põgenedes.

Californias lõõmab kümneid tuhandeid hektareid

LOOMADKI PÕGENEVAD: Hirv jookseb oma elu eest Mendocino põlengualal. Foto: AFP/Scanpix

Üks suuremaid põlenguid Reddingi küla juures sai päästeteenistuse andmeil alguse autorehvi purunemisest. Juht sõitis velje peal edasi ja sädemeist süttis teeserv. Tuli levis lõpuks üle 54 000 hektarile. Leekides hävis ligi 1500 ehitist, surma oli eilseks saanud CNNi andmeil kaheksa inimest. Tuletõrjujad on siiski leekidest võitu saamas ja osa evakueerituid lubati koju tagasi pöörduda.

Kaks tohutut maastikupõlengut lõõmavad San Franciscost 150 kilomeetri kaugusel Mendocino Lake`i ja Colusa maakondades. Seal katab põlenguala vähemalt 92 600 hektarit ja leekide teelt on tulnud evakueerida rohkem kui 20 000 inimest. Lake`i maakonnas keeldus kolm meest kodunt lahkumast takistades ümbruskonna kustutamist. Kui politseinikud neid sundima läksid, olid mehed parajasti hõivatud kanepiistanduste kastmisega. 

Laupäeval tuletõrjujate tööd paaril põlengualal vaatamas käinud California kuberner Jerry Brown ütles: „ See on uus normaalsus, millega peame õppima toime tulema.“

Tänavu on Ühendriikides möllanud metatulekahjusid kahel miljonil hektaril.