Presidendid TÜ rektori Tõnu Lehtsaarega kohtumas Tags: Presidendid TÜ rektori Tõnu Lehtsaarega kohtumasFoto: Aldo Luud
Eesti uudised
22. juuni 2018, 17:32

GALERII | Tartu ülikooli rektor Tõnu Lehtsaar lõbustas presidente (3)

"Ma ei mäleta, et Tartu ülikooli aulas - ülikooli südames, oleks olnud korraga kuus presidenti. Nagu õpetas filosoof Hegel, siis kvantiteet loob täiesti uue kvaliteedi, järelikult me koos loome kvaliteetse päeva,“ tervitab Tartu ülikooli rektori kohusetäitja professor Tõnu Lehtsaar saalis istuvaid eri riikide presidente ja nende kaaskondadi.

Lehtsaar tõestab, et ametlikud kohtumised ja viisakusvisiidid ei pea olema surmtõsised: „Mul ei ole isiklikke kokkupuutepunkte Krakowi ülikooliga, kuid mul on väga hästi meeles üks professor, kes soovis Tartust siirduda Krakowisse. Me pidime päris palju investeerima, et ta siiski ei läheks Krakowisse, palun sellepärast vabandust,“ kummardub Lehtsaar kergelt Poola presidendi Andrzej Duda suunas ja teenib auditooriumilt heatujulise naerupahvaku.

Lehtsaar paneb kõrgeaulise seltskonna veel mitu korda naerma, põimides ajaloolis-filosoofilisse lühiloengusse kõik kuus riiki ja nende ülikoolid. Pärast seda palub ta presidentidel teha sissekanne Tartu Ülikooli auraamatusse. Viis külalist piirdub oma allkirjaga, Kersti Kaljulaid lisab oma autogrammi ette „vivat academia“.

President Kaljulaidi kutsel saabusid Eesti Vabariigi sajanda aastapäeva tähistamisele Poola president Andrzej Duda, Islandi president Guðni Thorlacius Jóhannesson, Gruusia president Giorgi Margvelašvili, Soome president Sauli Niinistö ja Läti president Raimonds Vējonis. Leedu president Dalia Grybauskaitė jõuab Tartusse alles õhtuks.

Tartu linn tervitas külla tulnud presidente reedel kell üks Tartu Raekoja platsil. Pärast lõunasööki siirdusid kõrged külalised ülikooli, pärast seda külastavad nad Ahhaa teadusteaduskeskust, sealt viib nende tee Eesti Rahva Muuseumi. Hilisõhtul osalevad presidendid üliõpilaste laulu- ja tantsupeo avatseremoonial Tartu südalinnas, laupäevaks jõuavad nad Tallinnasse võidupüha paraadile.

Hulgivisiidi raames kohtub Eesti president eraldi kõikide külalistega, neljapäeval olid tal Tallinnas vestlused Gruusia ja Islandi presidendiga, reede hommikul Tartus Poola presidendiga. Täna hommikul avas president Duda Eesti Rahvusarhiivis näituse „Poola–Eesti suhted 1918–1939: kajastusi Eesti arhiivivaramus“.