Jaapani filmi "Shoplifters" linastuse punasel vaibal on näitlejad Lily Franky, Miyu Sasaki, Sakura Ando, Kirin Kiki, Jyo Kairi ja Mayu Matsuoka ning režissöör Hirokazu Kore-Eda. Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
14. mai 2018, 03:15

ÕHTULEHT CANNES'IS: mis tunne on staarina mööda punast vaipa kõndida? (1)

Kui sa pole just mingi übertähtis filmiinimene ega oma tuttavaid korraldajate seas, on lihtsal inimesel kutseid punasele vaibale üsna raske saada. Aga kas ootus on üldse ärevust väärt?

Punane vaip filmistaaride seas tähendab limuga (ja vahel ka eskordiga) saabumist teatrimaja juurde. Ja siis järgneb lugematu hulk välgusähvatusi – fotograafid püüavad igal meetril igast sammust ja naeratusest pilti teha.

Aga kui oled täiesti tavaline inimene? Punase vaiba võimalust ei võta keegi ära, küll aga on sel glamuuriga väga vähe pistmist.

Esmalt muidugi riietuse paanika. Kutsega koos saabub meilile juhis, mida võib ning mida ei tohi punasel vaibal teha ja kanda. Siinkohal on meestel elu jälle lihtsam, sest kui kodus smoking kapist vastu ei paista, saab selle hõlpsalt laenutada. Ehkki ettevalmistus on esmakülastajal ilmselt põhjalik, selgub hiljem, et kogu vaev on vaid iseenda parema enesetunde jaoks.

Kleit, kontsad, naeratus – olemas! Teatri juurde jõudes vaatab vastu umbes 200meetrine järjekord turvakontrollini. Aega läheb selleks umbes 45 minutit. See on nagu lennujaamas: ise astud turvaväravast läbi, kott, kuhu vaadatakse ka sisse, läheb kõrvalt laualt. Ja siis jälle järjekord.

Et ilm keeras Cannes'is külmemaks kui Eestis, hakkab siin üsna kergelt jahe. Eriti siis, kui outfit'i valikul on pisut puusse pandud ja paljad õlad toovad külmavärinad. Ilmaäpp näitab temperatuuriks 11 kraadi. Ainus meelelahutus on suur ekraan, millelt näeb saalis viibivaid staare ja melu. Tähtedel on suud kõrvuni, mõned nutavad, emotsioonid on laes, ikkagi esilinastus!

Video: Gerly Mägi

Ja külmast hoolimata on tegelikult ka järjekorras inimesed heas tujus. Osa arutavad ekraanil nähtu üle, ikka staarid ja nende riided. Osa arutab festivalil nähtud filme. Osa aga kasutab juhust, et uute tutvuste kaudu eksklusiivsematele järelpidudele saada.

Veel 45 minutit ja siis käib kõik sekunditega. Hetk ja oledki sees. Selfie'd ja pildistamine keelati sel aastal ära ning seda valvab päris suur hulk inimesi. Ja kui üritad, tuleb üks käsi ja surub su telefoni sekundiga maha. Hea, et vaibalt päris ära ei saadeta.

Pilt sealt, kus seda tegelikult teha ei tohtinud. Sekund hiljem oli telefon põrandale surutud Foto: Gerly Mägi

Kuna vahepeal on staarid saalist õue aetud, tulevad nad uuesti sisse ja siis veel terve suur hunnik filmimaailma tähti. Režissööri saabudes tõuseb saal püsti ja plaksutab. Let the show begin!

Video: Gerly Mägi