MAESTRO: „Armee või orkester või teater on institutsioonid, kus demokraatia on liiast või isegi amoraalne,“ ütleb Krasnojarski ooperi- ja balletiteatri pealavastaja Neeme Kuningas. „Vene teatris selles mõttes hierarhia töötab ja muidugi on see lavastajale ja dirigendile väga mugav.“Foto: Robin Roots
Inimesed
18. aprill 2018, 00:01

Neeme Kuningas: Vene teatris on mugav olla kuningas

„Pojad on öelnud, et mu emotsionaalne vanus jäi toppama 26-27 eluaasta juurde, aga see on täpselt see iga, kui ma õppisin nõukaaegses GITISes Moskvas. Nüüd Krasnojarskis töötades sattusin nooruspõlvekeskkonda tagasi, väga palju on déjà-vu'd. Sovetlikku mentaliteeti ja korraldamist on siiamaani kuhjaga,“ räägib Neeme Kuningas, kes peab parajasti pealavastaja põlve Siberis: Hvorostovski-nimelises Krasnojarski ooperi- ja balletiteatris.

„Pojad on öelnud, et mu emotsionaalne vanus jäi toppama 26-27 eluaasta juurde, aga see on täpselt see iga, kui ma õppisin nõukaaegses GITISes Moskvas. Nüüd Krasnojarskis töötades sattusin nooruspõlvekeskkonda tagasi, väga palju on déjà-vu'd. Sovjetlikku mentaliteeti ja korraldamist on siiamaani kuhjaga,“ räägib Neeme Kuningas, kes peab parajasti pealavastaja põlve Siberis: Hvorostovsky-nimelises Krasnojarski ooperi- ja balletiteatris.

Ega me Eestis tea tegelikult ju Venemaast suurt midagi. Krasnojarsk, Siberi linn – kas seal murravad hundid tänaval inimesi ja ikoonidel kirikutes on Putini nägu?

Seda nad vestavad ka ise seal lõbusalt: „Arvatakse, et meil on kõik hästi algeline…“

Tegelikult on Krasnojarskis absoluutselt kogu infrastruktuur ja tehnika, mida me ka Eestis tunneme ja näeme.

Wifi levib vabalt kõikjal?

Wifi on igal pool, kõik kaubad on saadaval ja meie mõistes on seal elamine – kommunaalmaksed, energia –… kas nüüd imeodav, aga tunduvalt odavam kui Eestis. Bensiin on küll kohati kahtlase kvaliteediga, aga maksab kolm korda vähem kui Eestis.

Edasi lugemiseks: