Iskander-M ballistilise raketi start. Foto: Sputnik/Scanpix
Maailm
30. märts 2018, 17:45

OOTAMATU KÄIK: Venemaa sulgeb kolmeks päevaks suure osa Läänemerest (227)

Venemaa informeeris Rootsit, Lätit ja Poolat, et sulgeb 4. – 6. aprillini Läänemere lõunaosas rahvusvaheliste vete kohal kuni 18 000 meetri kõrguseni kolm piirkonda raketikatsetusteks, vahendab verkkouutiset.fi. 

Venemaa jõudemonstratsioon on juba tekitanud suurt pahameelt Rootsis ja Lätis. Nimelt toimuvad raketikatsetused vaid 60 kilomeetri kaugusel Rootsi ja 40 kilomeetri kaugusel Läti rannikust. Rootsi eksperdid toonitavad, et Venemaa pole varem nii kaugel läänes õppusi korraldanud.

Rootsi meedia teatel peavad eksperdid võimalikuks, et venelased katsetavad raketikomplekse Iskander-M ning tõenäoliselt asub väljatulistatud rakettide sihtmärk Rootsi ranniku läheda. Läti andmetel katsetab Venemaa aga uut lühimaa õhutõrjesüsteemi Pantsir-S1. 

Läti kaitseväe endine juht Raimonds Graube ütles agentuurile LETA, et venelaste plaan raketikatsetusi Läti majandusvete kohal teha annab tunnistust soovist hoobelda, kuid tõeliselt tugev riik nõnda ei käitu. Graube arvates talitab Venemaa nagu inimene, kes soovib teisi veenda oma üleolekus. Tegelikult on sarnane jõudemonstratsioon hoopis nõrkuseilming. 

 Läänemere lõunaosa kasutavad tavaliselt ka paljud Eestisse lendavad reisilennukid, näiteks need, mis lendavad Frankfurdi ja Tallinna vahel.