Raamatukogubussil Katarina Jee on linnas 26 peatust, neist üks Mahtra 9 juures.Foto: HEIKO KRUUSI
Eesti uudised
15. märts 2018, 16:01

Buss toob raamatukogu koduukse ette

Eesti ainus raamatukogubuss tegutseb Tallinnas, nii saab raamatuid laenata ka seal, kus tavaraamatukogusid napib.

On esmaspäeva pärastlõuna. Suur sinipunane akendeta buss, mille külgedele joonistatud raamatut lugevad inimesed – suured ja väikesed – manööverdab Lasnamäe paneelmajade vahel asuvale parkimisplatsile. See on Tallinna keskraamatukogu kõige eripärasem haruraamatukogu, raamatukogubuss Katarina Jee, mis sätib end esmaspäevasele pooletunnisele peatusele Mahtra tänavas.

Raamatukogubussil Katarina Jee on linnas 26 peatust, neist üks Mahtra 9 juures. Foto: HEIKO KRUUSI

Katarinal on sel päeval selja taga juba kolm peatust Mõigul ja Lasnamäel, ees ootab veel üks Ümera tänavas. Teisipäeval liigub buss ringi Haaberstis, kolmapäeval Nõmmel ja neljapäeval Pirital-Meriväljal. Reedeti käiakse bussiga koolides ja lasteaedades raamatuid ja raamatukogu tutvustamas, külastatakse üritusi, kus samuti pakutakse oma teeneid. Nii juba aastaid: bussil täitub maikuus kümnes tegutsemisaasta. Ja veel, ratastoolis liikujale on bussil invatõstuk.

Kui raamatukogubussi siseneda, on kõige üllatavam, et sees on päris palju ruumi, ehkki kõik seinad on kaetud riiulitega. Siin on raamatuid mitme kopsaka koduraamatukogu jagu, 4000 ühikut, tutvustab ratastel raamatukogu pearaamatukoguhoidja Annika Redi.

Raamatukoguhoidja Annika Redi jaoks on suurem osa kliente juba vanad tuttavad. Foto: HEIKO KRUUSI

„Lisaks on 3000 raamatut varukogus, neid vanemaid raamatuid saab ka vajadusel välja tellida. Meie raamatukokku on oodatud kõik keskraamatukogu lugejad, aga ka kohapeal saab end lugejaks vormistada. Lugejaid on meil 1300 ringis, koos üritustega teenindame aastas 12 000 – 13 000 inimest,“ jutustab Redi. „Kui minu teha oleks, paneks bussile veel järelkärugi taha, aga ega bussijuht selle üle rõõmus ei oleks, Tallinnas on tänavad nii kitsad, et ei mahu kärutagi hästi pöörama,“ nendib Redi.

Ta lisab, et suurel bussil on tihti probleeme parkimisega. Inimesed ei austa liiklusmärki, millega bussile kord nädalas koht reserveeritud. Asjad lähevad paremaks, aga visalt. „Kolme viimase aastaga on olukord paranenud vaid kolmes peatuses, aga seda on vähe, sest peatusi on meil 26,“ märgib Redi.

Nagu külaraamatukogu

„Me oleme igas peatuses pool tundi, kokku on meil 26 peatust. Mõnel pool käib vähem lugejaid, aga on ka kohti, kus bussi saabumist ootab juba kümmekond inimest. Buss sõidab ette, inimesed tulevad sisse, suhtlevad minuga, suhtlevad omavahel, soovitavad üksteisele raamatuid. Kui veel kohvi ka antaks, siis oleks nagu külaraamatukogu. Meil on ka selliseid püsikliente, kes ei jäta ühtki korda vahele. Ja nii pikki aastaid. Kui siis mõnda alalist klienti paar korda näha pole, tahaks kohe helistada ja küsida, kas temaga on kõik ikka korras,“ räägib Redi, kes on seda ametit pidanud juba kaheksa aastat.

Uste vusina saatel siseneb klient, kes annab paki raamatuid ära ja asub riiulist uusi valima. „Mul on siin hea käia, ma elan siinsamas ligidal. Kahju, et inimesed rohkem ei käi, kõik vist ei tea ikka veel,“ arvab proua.

Vaatame ka ise ringi. Riiulid on selles raamatukogus erilised, seina poole kaldus pinnaga, et raamatud sõidu ajal maha ei kukuks. „Siiani pole sellist õnnetust veel kordagi juhtunud, ehkki Tallinna tänavad on väga auklikud ja põrutavad kõvasti,“ ütleb Annika Redi.

Alati värsked raamatud

Uus raamatusats tuleb kaks korda kuus, uudiste riiulis on tõesti suur hulk lehesabast tuntud uudiseid esindatud. Ei oska validagi, ehkki laenutada saaks kuni 30 raamatut nagu kõigis keskraamatukogu raamatukogudes. „Eks ma siis soovitan inimestele, pean ju ise kursis olema. Kõiki raamatuid ei jaksa keegi läbi lugeda. Ma ise loen küll palju, aga üle paarisaja aastas ikkagi ei tule. Tean täpselt, sest pean nimekirja,“ märgib Redi.

Tallinna keskraamatukogu raamatukogubuss Katariina Jee Lasnamäel Foto: HEIKO KRUUSI

Ta lisab, et kuna raamatukogu on väike, siis on lugejail värskeid menukeid ka lihtsam kätte saada. Lastele on oma osakond, eraldi seinatäis on venekeelseid raamatuid. „Raamatute osas on inimesed väga teadlikud, küsivad kõike, mis raamatupoodide esikümnes või millest „Kirjandusministeeriumi“ saates või raadiosaadetes juttu olnud,“ lisab Redi.

Kliendid lahkuvad, lahkume ka meie, sest pooletunnine peatus ongi läbi. Juht Meelis, kes peatuste ajal teises bussi otsas asuvas töökohas raamatukoguhoidja ülesandeid täidab, istub oma põhitöökohale, käivitab mootori ja buss sõidab järgmisse peatusse.

----------------------------------------------------------------------------------------------------Vaata lähemalt: keskraamatukogu.ee/raamatukogu/raamatukogubuss