Tallinna keskraamatukogu peahooneFoto: Teet Malsroos
Eesti uudised
19. september 2018, 14:34

Lisatud Tallinna keskraamatukogu kommentaar

Tanel Veenre: Tallinna keskraamatukogu skeemitab lugejatega raha teenimise eesmärgil (27)

Ehtekunstnik Tanel Veenre kirjutab Facebookis värvikalt sellest, kuidas tema sõber unustas kaks raamatut Tallinna keskraamatukogusse tagastamata ning peab nüüd, kaks aastat hiljem, selle eest sadu eurosid maksma. 

"Lugu saab alguse umbes kahe aasta eest kui üks minu hea sõber laenutas Tallinna keskraamatukogu võõrkeelse kirjanduse osakonnast kaks raamatut. Pehmete kaantega, tõsimeelne psühholoogiline kirjandus. Kuna elu oli sõpra kõvasti kottinud ning ta oli parasjagu omadega sõlmes lootis ta raamatute abiga leida vastuseid pitsitavatele küsimustele," meenutab Veenre.

Sõber sai jalad taas alla ning vahetas kaks korda ka elukohta. Raamatud jäid Veenre sõnul ühte pakkimise kasti ning ununesid raamatukokku tagastada.

"Kuni umbes kuu aja eest saabus teade, et sõbra kontolt on kohtutäitur arestinud 460 eurot tagastamata raamatute eest. Varasemalt ei olnud tema meilile saabunud mitte ühtegi hoiatust, talle ei olnud mitte keegi raamatukogust helistanud, kohtutäitur ei olnud pakkunud vabatahtliku täitmise aega ... Kuigi tüüp on end Kopli keldrist üles töötanud ilma vähimagi välise toeta - oli see tema eelarves tohutu löök. Ta leidis raamatud ning kirjutas raamatukokku palve, kas oleks võimalik leida mingi kompromiss ning ta tagastaks raamatud. Raamatukogu ei vastanud," kirjeldab Veenre.

Mees ei mõista, kuidas on võimalik avalikus raamatukogus harrastada sellist teenimise skeemi?

"Muidugi on lubamatu jätta kaks raamatut tagastamata - kuid ilma hoiatuste ja kompromissideta lihtsalt arestida kahe pehmekaanelise raamatu eest 460 eurot - see on karjuv ebaõiglus. Ma loodan, et see lugu saab laiema kõlapinna ning inimeste kottimine lõpetatakse. Tõenäoliselt vaadati, et tegu on mingi vene nolgiga ning ju ta ei suuda enda eest seista, võtame talt lihtsalt raha ära. Nagu kunagi pommiti kuskil hämaral tänavanurgal. Nüüd teeb seda siis Tallinna keskraamatukogu," on Veenre nördinud.

Keskraamatukogu: me ei saa juhtunut kommenteerida

Tallinna keskraamatukogu teenindusdirektor Triinu Seppam-Saar ütles Õhtulehele, et nad ei saa konkreetset juhtumit kommenteerida. Küll aga oli Seppam-Saar nõus selgitama, kuidas üldiselt tegeletakse lugejatega, kes ei ole laenatud raamatuid õigeaegselt tagastanud.

Alustuseks ütleb Seppam-Saar, et raamatukogu lugejatega suhtlemise kord on on välja toodud nende raamatukogu kasutamise eeskirjas, millega saab tutvuda SIIN.

"Raamatukogu saab lugeja kontaktandmed (e-posti aadressi, postiaadressi, telefoni) lugejalt endalt ehk siis see, kuidas saab raamatukogu lugejaga ühendust võtta, sõltub lugejast. Kui lugejal kontaktandmed muutuvad (nt kui vahetab elukohta, vahetub telefoninumber ja meiliaadress), tuleb lugejal sellest raamatukogu teavitada," selgitab Seppam-Saar alustuseks.

Teenindusdirektor kinnitab, et kui lugeja on andnud raamatukogule oma e-posti aadressi, saab lugeja enne tagastamistähtpäeva saabumist raamatukogule antud e-posti aadressile eelteate. Tagastamistähtpäeva möödumise korral saadetakse lugeja poolt antud e-posti aadressile teatud ajavahemike järel viis meeldetuletust. "Lugeja peab ise vaatama, et tema e-postkast oleks aktiivne, et tema e-postkastis oleks piisavalt ruumi uute e-kirjade sissetulekuks jms," rõhutab Seppam-Saar. 

Kui lugeja ei ole raamatukogule enda e-posti aadressi andnud, saadetakse lugejale meeldetuletus kahe kuu jooksul lugeja poolt antud postiaadressile või võetakse lugejaga ühendust telefoni teel. Kui lugeja raamatukogu meeldetuletustele ei reageeri, teeb raamatukogu ettekirjutuse koos selle täitmata jätmise korral sundtäitmise algatamise hoiatusega.

"Üldjuhul on lugeja olnud selleks ajaks võlgnik juba umbes üks aasta," teab teenindusdirektor rääkida. "Ettekirjutuses märgitakse selle vaidlustamise võimalus, tähtaeg (30 päeva) ja kord. Ettekirjutus saadetakse lugeja poolt antud postiaadressile või sissekirjutuse aadressile (juhul, kui raamatukogule lugeja poolt antud postiaadressilt on kiri tulnud raamatukogule tagasi). Kui lugeja jätab hoiatuses märgitud tähtaja jooksul ettekirjutuse täitmata, on raamatukogul õigus anda ettekirjutus sundtäitmiseks täitemenetluse seadustikus sätestatud korras."

Kuidas kujuneb viivis?

Kui lugeja ei tagasta laenatud teavikut tähtpäevaks, nõuab raamatukogu viivitatud aja eest tasu alljärgnevalt:
1) kui tagastustähtpäevast on möödunud kuni 30 päeva, siis tuleb lugejal tasuda 0,03 eurot iga viivitatud päeva eest ühe teaviku kohta;
2) kui tagastustähtpäevast on möödunud üle 30 päeva, tasub lugeja 0,06 eurot iga viivitatud päeva eest ühe teaviku kohta. Kui lugeja ei tagasta laenatud teavikut või ei asenda rikutud või kaotatud teavikut, on ta kohustatud tasuma selle hinna kümnekordses suuruses. 

Seppam-Saar märgib, et kui lugeja võlgnevus on juba sissenõudmiseks kohtutäiturile antud, on lugejal veel võimalus raamatud tagastada või asendada, mis vähendab nõuet raamatute kümnekordse hinna ulatuses. Lugeja poolt juba makstud (või täituri poolt arestitud) summat pärast raamatute tagastamist tagasi ei maksta.

"Me ei saa luua olukorda, kus mitmed aastat hiljem, kui lugeja kuskilt laenatud ja tagastamata jäetud raamatud üles leiab, hakkab raamatukogult juba makstud summat tagasi nõudma," põhjendab teenindusjuht.

Seppam-Saar räägib, et Tallinna keskraamatukogul on umbes 70 000 lugejat ning üldjuhul lugejad tagastavad laenatud raamatud tähtajaks või keskmiselt paarinädalase hilinemisega, kuid kahjuks tuleb tegeleda ka pikaaegsete võlgnikega. "Juhtumid on erinevad, kuid üldjuhul lugejad tagastavad laenatud raamatud," nendib teenindusjuht.