Ivan Aivazovski näitus KadriorusVideo: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
10. märts 2018, 19:30

VIDEO JA FOTOD | ESMAKORDSELT EESTIS: lummavad meerevaated – avati kuulsa marinisti Ivan Aivazovski näitus (12)

Teda jumaldati juba eluajal. Ivan Aivazovski – erakordse saatuse mees, kes kogu oma elu kartis vaesust, kuid kõik tema ebaõnnestumised pöördusid salapärasel kombel iga kord hoopis kuulsuseks ja õnneks... Mida inimene tunneb, kui ta heidab pilgu Aivazovski merevaadetele? Miks tekib imelik ja põnev tahtmine neid ainu uuesti ja jälle imetleda? Vastused nendele põletavatele küsimustele saate, kui külastate kuulsa marinisti näitust Kadrioru lossis.

Vene kuulsaima marinisti Ivan Aivazovski näitus Kadrioru kunstimuuseumis tutvustab tuntud ja tundmatuid külgi kunstniku loomingust. 

Reedel, 9. märtsil avati armeenia päritolu Vene meremaalija Ivan Aivazovski (1817–1900) näitus „Aivazovski. Ideaali otsinguil“, kus 39 teose hulgas saab näha Eesti Kunstimuuseumi kogusse kuuluvat maali „Vaade Vesuuvile päev enne vulkaanipurset“, mida ei ole avalikkusele pärast 1886. aastat eksponeeritud. Maal oli halvas seisukorras ja vajas konserveerimist, mille pikaajaline protsess on nüüd lõpule jõudnud.

Ivan Aivazovski näitus Kadriorus Foto: Tiina Kõrtsini

Kadrioru kunstimuuseumis toimuv näitus on esimene Ivan Aivazovski teoste suurem väljapanek Eestis.

Ekspositsiooni tuumiku moodustavad Ivan Aivazovski tuntud maalid ja joonistused Riiklikust Vene Muuseumist Peterburis. Näitusel on võimalik jälgida Aivazovski kõiki loomingu perioode ja meremaali tüüpe – tormist merd ja tuulevaikust, õhetavaid päikeseloojanguid ja väreleva kuuvalgusega öömaastikke, Krimmi ja Itaalia, Odessa ja Konstantinoopoli vaateid. 

Näitust oli avama saabunud ka otse Peterburist Grigori Goldovski, kes on Riikliku Vene Muuseumi 18.–19. sajandi maalikogu juhataja ja Aivazovski uurija.

Ivan Aivazovski näitus Kadriorus Foto: Tiina Kõrtsini

Lisaks Riiklikule Vene Muuseumile ja Eesti Kunstimuuseumile on näitusel teoseid Narva Muuseumist, Tartu Kunstimuuseumist, erakogudest ja Läti Rahvuslikust Kunstimuuseumist – nende hulgas teos, mille kunstnik kinkis Riia muuseumile pärast Riias 1886. aastal toimunud näitust. 

Ivan Aivazovski on üks kuulsamaid Vene kunsti esindajaid, kelle meremaalid on võlunud publikut läbi aegade alates tema eluajast tänapäevani, mida näitasid ka eelmisel aastal toimunud Aivazovski 200-sünniaastapäevale pühendatud suurnäitused Venemaal ja Armeenias. 

Näitus on osa Kadrioru 300. aastapäeva tähistavast programmist.

Näitus jääb avatuks 8. juulini 2018

Näituse kuraatorid: Alar Nurkse, Aleksandra Murre, kujundaja: Tõnis Saadoja. Näituse graafiline disain ja kataloogi kujundus: Stuudio Stuudio