Hevikitarrist Priit JürjensFoto: TTV
Inimesed
28. veebruar 2018, 20:06

VIDEO | Hevikitarrist Priit Jürjens esitas avalikult viimast korda Eesti hümni (5)

LA Eesti hümni heviversiooniga algav EV100 erisaade „Hästi, Eesti!“ liikus seekord koduriigist välja, tervitades kaugel viibivaid rahvuskaaslasi ja võttes omakorda vastu raja tagant saabuvaid häid soove. Kaamera käis külas Los Angeleses, kus kohalikud eestlased eesti rahvariietes Ühendriikide hümni laulsid. Sealse Eesti Maja kohal kõrguvate palmide all lehviv Eesti lipp särab Lõuna-Kalifornia päikse all aga sama kirkalt nagu Eesti südasuves.

Saatesarja „Hästi, Eesti!“ seekordne osa oli pühendatud kõikidele eestlastele üle kogu maailma. Tallinna stuudiosse jõudis külakostiks CD-plaat "Eesti hümn", mis koondab 15 erinevat hümniversiooni. Helikonserv sisaldab ka rahvuslaulu eriti karmi versiooni, mille on sisse mänginud Los Angeleses pesitsev hevikitarrist Priit Jürjens – sest Eesti hümn on äge lugu ja teadaolevalt ka kõige vanem Eesti hitt. 

Kitarrikeelne tervitus polnud saates aga ainus omanäoline. Häid sõnumeid saatsid mööda ilma laiali olevad eestlased Sydneyst, Antwerpenist, Northamptonist ja Kaplinnast. Ning ka lõbus seltskond endise idabloki esindajaid Skopjest, kes Makedoonias rahvusvahelisest projekti teevad.
Iisraelis käinud Artur Raidmets tõi kaasa Tel Avivis salvestatud video, Soome eestlastest aga tuli stuudiosse rääkima Enari Maiste, kes Helsingis eestikeelset raadiojaama veab, üritusi korraldab ja Helsingi kinodesse kodumaiseid filme toob.

Sinisilmsete tervitustega saade ei piirdunud, sest sõna said ka tõmmud eestimaalased Dave Benton ja Luis Izzo

"Mulle meeldib teie loodus tohutult. Mulle meeldivad tohutult teie vaated. Mulle meeldib see maa. Igal aastal, kui ma Eestis ringi tuuritan, näen ma kohti, kus ma Eestis – uskuge või mitte – varem käinud pole. Ma armastan seda," ütleb Benton ja lisab, et räägib Eestis toimuvast alati meie-vormis.

"Põhiasi, mis mulle meeldib, on rahu. Ma ei tea, miks see inimesi üllatab, aga mulle meeldib külm kliima ja hallid päevad – minu jaoks on see väga ligitõmbav," räägib Luis Izzo. "Siia riiki tulles  märkasin, et igal inimesel on oma isiklik ruum. See on ainult tema ruum ja mitte keegi teine ei tohi seda puutuda. Nüüd teen ise samuti ja naudin seda väga."

Priit Jürjensi tervitust kõikidele kodu- ja väliseestlastele vaata videost!