Eesti Vähiliidu 25. sünnipäev. Kersti Kaljulaid ja Maie Egipt.Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
5. veebruar 2018, 15:45

Teenetemärgi saanud Maie Egipt paljastab, mis on tema suurim saavutus vähiliidu juhina (4)

„Julged ei ela igavesti, aga alalhoidlikud ei ela üldse,“ toonitab teenetemärgi saanud vähiliidu juhatuse esimees Maie Egipt.

„Ma arvan, et see teenetemärk on tunnustus vähiliidu 25 aastat kestnud tööle,“ leiab MTÜ Eesti Vähiliit juhatuse esimees Maie Egipt, kellele president andis Eesti Punase Risti IV klassi teenetemärgi. Egipt tunnistab, et kõrge tunnustus tuli talle meeldiva üllatusena.

„Julged ei ela igavesti, aga alalhoidlikud ei ela üldse. Tõenäoliselt pead sa olema piisavalt hull uskumaks, et sa suudad muuta maailma ja siis sa suudadki seda.“ iseloomustab naine enda ellusuhtumist ning  soovi võidelda eestlaste tervise eest.

Ta märgib, et tema esimene suur unistus oli muretseda vähiliidule mammograafiabuss koos täisdigitaalse mammograafiga. Praegu  sõidab buss mööda Lõuna- ja Kesk-Eestit aidates varakult avastada rinnavähki.  Eesti naiste seas on rinnavähk  esikohal. Kahjuks see haigus murrab ka nooremaid naisi.

 “Kui keegi küsib, mida peaks tegema, siis kindlasti soovitan alati vähemagi probleemi korral minna arsti juurde, et saada tagasi kindlustunne. Teadmine on alati parem kui teadmatus,” selgitab naine. Ta lisab: „Ma ei väsi kordamast varakult avastatud rinnavähk on enamasti hästi ravitav.“

Teine suurem saavutus on diagnoosikabinetid. Tänu Vähiliidu ja Jõulutunneli annetajatele alustasid 2016 septembris tööd mobiilsed naha - ja eesnäärmevähi varase avastamise diagnoosikabinetid, mis aitavad õigel ajal naha- ja meestearsti juurde jõuda. Seda eriti väikelinnades, kus ei ole piisavalt erialaarste,“ selgitab Egipt.

„Vähiliit on alati pidanud väga oluliseks ka vaimset tuge nii patsientidele kui nende lähedastele, seepärast pakume igal aastal erinevaid selle teemalisi koolitusi, nõustamisi ning teraapiaid. Vähk on   haigus, millega käib tahes-tahtmata kaasas palju hirme, eelkõige surmahirm. Me peame aitama inimestel neid hirme ületada ja selle haigusega kohaneda, et nad saaksid elada võimalikult täisväärtuslikku elu. Kutsun üles vähipatsiente ja ka neid, kes on vähist tervenenud, ühinema meie patsientide ühendustega üle Eesti.  Elujõudu saadakse üksteiselt, koos on alati kergem probleemidest välja tulla,“ usub naine.