Leo KunnasFoto: Robin Roots
Eesti uudised
2. veebruar 2018, 15:11

RESERVKOLONELLEITNANT KUNNAS: vaid NATO heidutusele Eestis loota on naiivsuse tipp (105)

Reservkolonelleitnant ja kirjanik Leo Kunnas arutleb oma arvamusloos kas Eesti kaitseplaneerimises on midagi viltu, mis takistab meil oma nappe ressursse ratsionaalsemalt ja tõhusamalt kasutamast.

Eesti peamine väevõimekuseesmärk on alates alliansiga liitumisest olnud üks ümberpaigutatav ehk piltlikult öeldes mis tahes maailma nurgas rakendatav mehhaniseeritud jalaväepataljoni taktikaline grupp.

Lõunanaaber Läti täidab täpselt samasugust eesmärki, Leedu tähtsaim väevõimekuseeesmärk on poole suurem: kaks ümberpaigutatavat mehhaniseeritud jalaväepataljoni taktikalist gruppi.

Kas nelja mehhaniseeritud jalaväepataljoni taktikalise grupiga on võimalik luua sõjalist tasakaalu ja usutavat heidutust Venemaa Lääne sõjaväeringkonna ja Valgevene lähinaabruses paiknevate vägede suhtes – loomulikult mitte, sest need üksused polnud selleks mõeldudki.

Keegi ei mõelnud, et Taanit oleks võimalik kaitsta ühe brigaadi või Saksamaad 100 000 mehega, sest ainuüksi Lääne-Berliinis paiknes kolm liitlasvägede brigaadi – USA, Briti ja Prantsuse brigaadid. 

Refereeritud artikli täistekst Eesti Päevalehes