Maailm

Maailm on Eesti metsade pärast mures (76)

LISA KOMMENTAAR

"O'Shea kirjelduse järgi pole metsamaal Eestis puid vajagi."22. märts 2018, 18:32
Häda rahvale, kes ei oska oma väärtusi ISE HINNATA! Kas eestlased ongi siis tõesti lollid aborigeenid?!
Kas VÕÕRAD peavad tulema meile näitama, kuidas me oma väärtusi kasutada ei oska?
KUIDAS me niikaugele oleme jõudnud? KES on need inimesed, kes meil kaua taastuvaid rikkusi HETKEKASU nimel REEDAVAD?
Looduse eest seisma kohustatute ja meilt, OMANIKELT, palka saavate ametnike järeleandlikkus on riigi reetmine.
est.27. jaanuar 2018, 18:58
õiglane artikkel. Mets ei saa olla siiski koht, kus on tehtud lageraiet. Raiesmik on raiesmik. Kõik on märganud, et raiesmikel kasvab mõni üksik kuusk väi mänd. See ongi selleks, et saaks lugeda seda metsaks.
Palju Eestis tegelikult metsa on?
teeme ära25. jaanuar 2018, 19:45
võtame kõik metsad maha ning istutame uued puud asemele - edasi ootame ja vaatame rahus 80 aastat metsa mühinal kasvamist!
tumeroheline pasun25. jaanuar 2018, 15:39
loll möga ja midagi enamat
mõttetute kommide masin22. märts 2018, 18:33
mõttetu tüüp oled.
Suvine25. jaanuar 2018, 15:38
Olen veetnud oma lapsepõlvede suved kõik maal vanaema juures.Seal olid suured metsad ja nende vahel niidud kus alati palju lilli oli. Käisin eelmine suvi vanaema haual ja käisin ka vanaema maja varemeid vaatamas (ùks mutt kellel lasime seal elada,põletas kogemata maja maha) Kurb oli näha,et metsad olid kõik maatasa tehtud.Asemel risu ja võta. Niidud olid ùles songitud ja nagu prùgimäed. Ja seda kõike oli teinud naaber. Ei mingit jätkusuutlikku mõtlemist. Kõik rahaks. See mis seal oli,oli kohutav hävitustöö.
njah27. jaanuar 2018, 19:01
Ostnud siis ise see vanaema mets ja maa omale, mis siin nurised? ise oleksid ka selle rahaks löönud ilmselgelt. või kuulubki see maa sinule, aga käid korra aastas vaid vaatamas? Kui naaber sinu metsa maha müüs anna kohtusse. Mula ajad.
mis pagana "ostnud"?22. märts 2018, 18:37
Mets on selline rikkus, et selle sisu ei saa "osta"! Palju sulle siis kätte jääb nende PUUDE eest, mis sa sealt lageraiest saad? RUMAL SULASE- või isegi ORJAHING on see, kes lageraietab vähese saadava sularaha eest! TARK PEREMEES kui raiub, siis vähe ja kui tal äri jaoks SULLI vaja on, saab seda alati METSA TAGATISEL, mitte LAGERAIEPUIDUST.
leo25. jaanuar 2018, 09:52
1970 - ndate aastate andmetel oli Eesti NSV metsavaru 189 miljonit tihumeetrit. Alates taasiseseisvumisest raiutakse igal aastal keskmiselt vähemalt 10 mlj tihumeetrit ja ikka pidavat jätkuma teda ei tea milliseks ajaks
pange tähele !25. jaanuar 2018, 08:33
kui RMK on kõik röövinud ja hävitanud mis võimalik , ärkab eesti valitsus. Allesjäänud erametsatukkadele pannakse kõikvõimalikud koormised,lubade taotlused ja lubamised, trahvid ja maksud ja piirangut jne. jne.
selle24. jaanuar 2018, 20:14
röövkapitalismiga saavad metsaomanikud ise, ilma RMK-ta, ka suurepäraselt hakkama. Raha on tähtis, mis mu metsast saab, pole üldse oluline. Mina suren niikuinii enne ära, kui uus METS kasvada jõuab.
Maailm ....24. jaanuar 2018, 19:29
....on mures, aga Eesti valitsus ?
Aga mille pärast peab see maailm veel muretsema?24. jaanuar 2018, 23:34
Vähemalt Euroopas on see maailm oma metsad juba paar sada aastad tagasi maha raiunud ja p-ze keeranud. Seal ju enam muretseda millegi üle pole. Eesti tahab aga ju sarnaselt NLiiduga järgi jôuda ja mööda minna.
aga 25. jaanuar 2018, 08:30
kurb on see, et NAGU RAHVAS, NII KA VALITSUS.22. märts 2018, 18:40
Ehk siis - rumal rahvas valibki omale rumala, raiskava, orjameelse valitsuse.
Siiski pole loobunud lootmast, et järgmistel valimistel annaksime võimaluse ka seni veel end mitte tõestanud uutele jõudududele.
24. jaanuar 2018, 18:26
Tegelikult on see maapiirkondades töö andmine ka üks suur häma. Palju need raietöölised, metsamasinate - ja autojuhid palka saavad. Palju neist maal elavad ja palju neist endale muud inimlikumat tööd ei leiaks mingis muus valdkonnas? Jutt, kui maapiirkondade tohutus tööga kindlustajast on sama suur vale, kui metsa raie ja juurdekasvu statistika. Enamuse kasumi raiuvad oma arvele üksikud nahaalsed ärimehed, korralikku palka teenib mõni tuhat töölist ja ülejäänud mass teeb väga rasket tööd väga vähese tasu eest üsna närustes tingimustes. Ja looduse lagastajatel enam muid argumente pole, kui ajada lihtsalt juttu, kui maapiirkondade päästjatest ja enamasti on see umbmäärane sisetundel põhinev häma. Kahjuks ajakirjanikud noogutavad ainult kaasa. Aga patt olekski loota, et ajakirjanik midagi mõistlikku küsiks rääkimata objektiivsest analüüsist. Viimasel ajal on hästi, kui ajakirjanik suudab lihtlausest keerulisema luua ja õigekirjaga ei eksi. Kurb!
Postimehes24. jaanuar 2018, 19:40
juba päris asjalik artikkel sel teemal.
Eino Taruk24. jaanuar 2018, 18:20
PÕHISEADUS
I. peatükk ÜLDSÄTTED
§ 5. Eesti loodusvarad ja loodusressursid on rahvuslik rikkus, mida tuleb kasutada SÄÄSTLIKULT.
Kus on see instants (õiguskantsler?),22. märts 2018, 18:41
kes LOODUSHOIU EEST PALKA SAAVAD ametniukud RIIGI REETMISE EEST vastutusele võtaks?
Eino Taruk24. jaanuar 2018, 18:18
Kohtusse tuleb anda ja karistada neid kes on Põhiseadust rikkudes ja loodusvara säästmatult kasutades põhjustanud sellise kahju.
24. jaanuar 2018, 17:41
Loosungitest ja hüüdlausetest ei aita... Pakkuge konstruktiivseid ideid, kuidas asju paremini teha. Samas peaks läbi arutama ka variandi, kuidas me hakkame hingama, kui hapnikku hakkab väheks jääma kui kogu riik tahab ka edaspidi täiel rinnal hingata.
Hähh!24. jaanuar 2018, 16:24
Kurr..adi kanakari.Rukkipõld on selleks et lõigata ja mets selleks et raiuda.Maakohas polegi muud elatiseteenimise võimalust!
kõik metsad tuleb hävitada kiiresti24. jaanuar 2018, 16:54
seda eeskuju juba RMK näitas mitu aastat tagasi metsi hävitades ja lagastades
Rahune! 24. jaanuar 2018, 17:56
Jutt on riigimetsadest!
hähh-ile24. jaanuar 2018, 20:30
vaata neti Postimehes raiutud metsa fotot. Kas see on raieküps mets? Kaikad, mitte mets, on maha võetud. Sellest ei saa korralikku prussigi saekaatris kätte. Kas oli vaja sellist metsa lihtsalt hakkepuiduna maha müüa? Kõik see, mis seal maas vedeleb on samuti nö alamõõduline puit ju. Kas omanik sai rikkaks või riik? Kus on terve talupoja mõistus?
Rumal ja piiratud on see, kes LOODUSRIKKAS RIIGIS võimalusi ei näe!22. märts 2018, 18:43
Orjahing ja mitte PEREMEES! Vaata maal ringi - küllap ka toredaid näiteid leiad; EI PEA minema esmapilgul lihtsama vastupanu teed ja ESSU KEERAMA!
Heldur7224. jaanuar 2018, 16:15
Päris kohutav loogika on metsameestel, metsaärikas ütleb nii:
Samuti ei maksa unustada, et lisaks metsariigina promob Eesti end e-riigina. Kuid IT-ärid, idufirmad ja muu „progressiivne“ äri ei ulatu maakohtadesse. Sealsed elanikud on metsaärist ja selle töökohtadest rohkem sõltuvad, kui ehk oskame ette kujutada.
Mina küsiksin siit vastu, et kas see, kui 99% ei oska infosüsteemide koodi lugeda ja puudub vähimgi aimdus, et kuidas seal asjad käivad, et siis võin ma igalt kandelt vabalt raha varastada, sest ma ju pean ka kuidagi elatist teenima. Masendav loogika. Selliste pärast ollaksegi mures ja täiesti õigustatult.
Ma ei saa ühest asjast aru:22. märts 2018, 18:46
Miks nähakse maainimesi nagu mingeid lasteaiamudilasi, kes ENESEGA HAKKAMA EI SAA? Ma ei usu, et nad on mingid ajukääbused; eeskujulikke ÄRISID MAAL on küll ja küll - olge ainult mehed ja VAADAKE RINGI! Ja siis valige ainult sobiv tegevus välja!
oh-ah24. jaanuar 2018, 16:00
Mis jaburust kõike kokku ei kirjutata, läbi paistab aga asjaolu et meie metsadest ei teata suurt midagi.
mets metsaks24. jaanuar 2018, 15:07
aga see mis toimub kaugel-kaugel Ida-Virumaal põlevkiviga, on kordi hullem. Mets kasvab veel kunagi tagasi, aga sealt, kus on põlevkivikaevandamine üle käinud, jääb järele sisuliselt surnud maa. Jah, ekstreemturismiks ehk sobib ja mõni "heategija", kes selle maa praktiliselt tasuta kätte saab, rajab sinna tuulepargi või sõudekanali nagu Aidus. Aga kunagiste põldude, metsade ja külade asemel laiub nüüd elamiskõlbmatu, rekultiveerimata tühermaa. Ja oma järge ootab juba Uus-Kiviõli ning kaugel see Rakvere ümbert fosforiidi kaevandaminegi on.
RB selleks väga vajalik!?24. jaanuar 2018, 15:22
Vaadake kui jõuliselt käivad ettevalmistused. Kas see raudtee on loodusele vähemohtlik.
juhtiv keskerakond24. jaanuar 2018, 15:30
teeb omalt poolt kõik selleks , et see edumeelne projekt käiku läheka ja siis viimasegi eestlase siit minema sõidutaks.
Vaat tabasid ka naelapea pihta:22. märts 2018, 18:52
SELLES ongi PROBLEEM, et odavate tehnikate kasutamine tuleb meil endil, OMANIKEL kinni taguda! MIKS SEE NII PEAB OLEMA? Miks me (selleks seatud asutused) ei NÕUA looduse kasutajatelt TEGELIKE KULUTUSTE TEGEMIST, laseme ettevõtjal koorida kasumi ja KALLI TAASTAMISE MAKSAME ISE KINNI, kui seda üldse enam taastada annab?
aa24. jaanuar 2018, 14:19
Maailm olgu troopilise vihmametsa pärast mures, mis kaob jäädavalt. Kui pole troopilist metsa, siis alles inimkonna hädad algavad. Eesti mets raiumise korral istutatakse vähemalt kohe tagasi.
Tohoh24. jaanuar 2018, 14:31
Kes sul istutab teda tagasi?
Tule Tartumaale, ma näitan sulle viimastel aastatel tühjaks tõmmatud võserikke, pajuvõsa pole mets!
ot ott !24. jaanuar 2018, 15:31
Täna on juba 60 cm ja mets mis mets. Sellest annab ju pelleteid niita ja tulu muudkui tuleb
daa24. jaanuar 2018, 15:28
.... ja isegi kui sinna mingid männid/kuused sätitakse, siis liigirikkus pole enam see. Tead, kaua mustikas kasvama peab, et sealt saaki saaks? ja mis krdi mets see on, kus puud reas kasvavad?
Vanasti võeti maha valikuliselt - küpsed puud, nüüd tõmmatakse kõik kiilaks. teede äärde jäetakse paar rivi alles - eemalt vaatad, justkui oleks mets, aga sisse lähed, siis on roikaväli ainult.
kõige24. jaanuar 2018, 19:50
jaburamad on need nn seemnepuud. Peened ja hõredad, ei suuda nad tuulele vastu panna ja siis on seemnepuude asemel murdunud roigaste väli. See, et servagi miskit alles jäetakse, on ju pigem hea. Aga võserik ja noored puud ei ole sama, mis mets ja vbl tahaksid meie lapsed ka kunagi metsa minna. See võimalus avaneb uues istutatud metsas alles 50-80 aasta pärast. Ja mida need linnukesed ja metsaloomad vahepeal teevad? Minu lapsepõlve metsad on kõik maha raiutud ja asemele pole midagi istutatud. Tuleb mingi isetekkeline kooslus. Kohati päris ilus juba, aga kohati nutumaiguline. Praeguse kodu juures tehti erametsas lageraie. Ei ole teeservagi puid jäetud. Nüüd on seal uputus. Oli ennegi liigniiske see ala, aga suured puud tarbisid palju vett. Nüüd on soo. Poole sääreni vesi.
öö22. märts 2018, 18:52
istutatakse sul jee tagasi - unista edasi...
ain24. jaanuar 2018, 14:16
metsaomanikud ei mötle siin ju muule kui aga saaks raha.miks näiteks soome ei müü omi metsi nii ohtralt? ostavad eestist puitu ja haket?
metsaomanikud vöiks teha ka nii et müüvad otse sellele kes ostab-mitte läbi spekulantide,nii saaks ta öige hinna oma puidu eest.
mees metsast24. jaanuar 2018, 14:53
Soomes makstakse metsaomanikele riiklikku dotatsiooni, nagu põllumeestelegi. Eestist ostavad Soome tööstused puitu kallimalt kui oma metsaomanikelt!
soomlasest metsaomanik24. jaanuar 2018, 19:52
ütles mulle: minu mets on rahavaru. Kui on pulm või matus ja raha vaja, siis müün. Muidu kasvatan.
Matu24. jaanuar 2018, 13:39
Eestlased ise küll mures ei ole.
samad sõnad24. jaanuar 2018, 15:33
tihti on Toompealt kuulda, et metsaraiet tuleks suurendada, kuna mets minevat kätte vanaks.
eks tule toompealt MEIE ENDI tühjade peade peegeldav22. märts 2018, 18:54
kõma... kes nad sinna valis?
maailm muretseb, aga meie ametnikel pohh24. jaanuar 2018, 12:05
Talviku jutt .... no tõeline poliitik juba. Enne rääkis ikka asjalikku juttu.
24. jaanuar 2018, 11:52
metsa on palju ja seda on arukas ka majandada. hoopis iseasi on see, et eestis loetakse statistiliselt metsaks ka pooleteisemeetrist võsa.
24. jaanuar 2018, 12:47
Metsa ei ole palju, võsa on palju
Puukoinarite hala tuleb peatada24. jaanuar 2018, 11:51
Tuletan meie rohelistele meelde, et vahekord elusa puuga on keelatud. Kui muidu ei saa, kasutage kände ja käbisid. Oma plaäa tselluloositehase kahjulikkusest ajage poe taga võpsikus. See , et eestlased enam tööd ei viitsi teha on üsna tõsi. Lihtsam on kõike uut kritiseerida.
aga24. jaanuar 2018, 12:50
vahekord surnud puuga?
"Kõik uus" on LOOMULIKULT ALATI ÜLIHEA.22. märts 2018, 18:57
Näiteid on tuua lõpmatult, ägedaimad neist elavhõbedaga "ravimid" ja radioaktiivsed mänguasjad... kõik häbiga "vaiba alla maetud", kui MÕISTUSE hääl jälle võidule pääses...
Tasuks veidi ajalugu uurida, PROGRESSIMEES!
rohkem sallivust!24. jaanuar 2018, 11:46
Eestis võib kõike, selline pulliitika on praegalt.
Henrik Välja24. jaanuar 2018, 11:30
Metsa- ja Puidutööstustuse Liidu juht, ütleb, et metsandusäri Eestis on heas olukorras ning ka metsade eest hoolitsetakse heaperemehelikult.
Äri võib teil heas korras tõesti olla aga metsade eest te küll ei hoolitse. Võiksite isiklikult metsade olukorraga tuttvuda. Niisugust oksarisu ja laga mis metsaraiest maha jäetakse pole enne kunagi nähtud. Masinatega segipööratud metsaalused kus ei kasva enam ei marju ega seeni. Kui teile see on heaperemehelik metsaga ümberkäimine siis olete küll vale mees oma ametis.
aga24. jaanuar 2018, 11:48
ongi nii.Viimased paar aastat pole enam seenel käinud just selle pärast.Osa laastamistööd teevad koprad ja osa kahejalgsed koprad kes kraavikallastel lõigatud puud sinnasamma vedelema jätavad.Olid head kohad kus läksid ja võtsid nagu sahvrist.
rändur24. jaanuar 2018, 12:48
mees metsast24. jaanuar 2018, 13:09
Mis ronid võõrasse metsa!? Osta endale oma mets ja hoia seda, kuni puud mädanevad ja maha kukuvad!
hääl omast metsast24. jaanuar 2018, 13:50
Mis metsaomanik sa oled, kui su ainuke metsa majandamisviis on lageraie
mees metsast24. jaanuar 2018, 14:06
Kes ütles, et ma kõik lagedaks raiun!?
to mees metsast24. jaanuar 2018, 14:18
Kes ütles, et Henrikul oma metsa ei ole?
lageraiet24. jaanuar 2018, 20:03
on kõige odavam teha. Valikuline raie nõuab ka harvesteri mehelt ettevaatlikkust ja mõtlemist. Aega kulub rohkem ja kallim ka. Palju meil praegu inimesed ise üldse oma metsa raiuvad? Tellitakse traktor peale ja maha kõik, va kohustuslikud seemnepuud - peenikesed kaikad, mis esimese tormiga uppi puhutakse. Meie kandis võttis tarkpeast maaomanik võpseri maha ja tahtis sinna põllumaa teha ning välja rentida. Sai maa tagasi, aga ei teadnudki, et 30% maast oli liigniiske. Kuna ümberkaudu kõik drenaaž on läbi lõigatud, sest maju ehitades kuivendus kedagi ei huvita, siis liigniiske koht on nüüd veelgi rohkem liigniiske. Ei saanud omanik sealt muud müügiks kui ainult hakkepuitu. Põllumaad ka ei saanud ja nüüd on peaaegu samasugune võpser sinna asemele kasvanud. Oleks ta valikuliselt raiet teinud ja käskinud osagi puid kasvama jätta, oleks tal nüüd kohati päris ilus männi- ja kasemets. Aga ei, kõik võeti maha.
jah, muudkui "osta"! Me ei pea seda enam OSTMA -22. märts 2018, 19:00
see juba ON meie kõigi rikkus! Mille kallale EI TOHIKS ORJAHINGI lasta!
Riisipere24. jaanuar 2018, 13:25
Kahjuks tuleb Henrikuga nõus olla - see on õudne, mis metsa (sellesse, mis enne OLI mets) alles jääb.
Hiljutine kogemus: "metsameeste" putka ümbrus oli prahti ja plekkpurke täis loobitud.
Peale puude langetamist jäi alles selline laga, et ma arvasin koeraga jalutama minnes, et olen ära eksinud - nabast saadik mudased hunnikud ja roikad.
Seda kohta, kus enne AUTOGA SÕIDETAV tee oli, ei leidnud üldse üles. Pilt meenutas plahvatuse epitsentrit...
ja need "seemnepuud" ajavad kassi ka naerma - 2 kõige hullemat nirakat püsti jäetud, mis ilmselt esimese tuulega langesid.
Kadunud on kõik sabatihased, musträhnid, tedred, mustikatest ja puravikest ei saa enam unistadagi...
Ma ei ole peale seda laastamistööd enam metsa läinud, sest NUTT TULI PEALE!
AITÄH RMK! Ja see ei ole ainuke selline pommiauk - te olete kõik metsad selliseks saaginud!
24. jaanuar 2018, 15:04
Oli ka mul oma puravikude koht, eelmisel aastal avastasin -ei ole enam:(
sama24. jaanuar 2018, 20:08
siin. Pole puravikke, pole puid ja linde. Tühi plats ainult. See mets, mis maha võeti ei olnud ülekasvanud kuusik, ei olnud veel täiskasvanudki. Puude diameeter oli ehk 40 cm all. Oleks rahulikult võinud veel 20 aastat kasvada. Kohati oli küll sealgi vanu puid, aga paljalt nende pärast harvester tellida oleks olnud kallis. Seega kõik müügiks. Keegi võiks ikka kontrollida ka, mida maha võetakse.
Tegelikkus24. jaanuar 2018, 11:29
koidab alles siis kui ronitakse soojast kontorist välja ja käiakse ikka kohapeal vaatamas aga praegu on paberil kõik oki-toki ja ametnik rahul. Kunagi ammu veeti Tallinas lund ka juunikuus, see näitab uuesti et paber kannatab kõiki mis sinna kirja pannakse.
Aga kuidas me need parasiidid sinna "sooja kontorisse" üldse oleme22. märts 2018, 19:01
ev valitsus24. jaanuar 2018, 11:16
ei ole kunagi hoolinud eesti loodusest, ootame ära Emajõe reostuse tselluloosivabrikega ja eestimaa poolitamise rail baltikuga ning näeme, et ei olegi enam kus normaalselt elada ei inimestel ega loomadel, lindudel.
aga24. jaanuar 2018, 11:30
meil on nüüd "vabadus ja demokraatia" ning me oleme nüüd EUroopas.See et Eestist muffigi järele ei jää - pisiviga ju.
Pres Dent24. jaanuar 2018, 12:28
Ja alates sellest aastast hakkab kõik see toimuma ka veel välgu kiirusel
nii om24. jaanuar 2018, 11:10
Eestis toimub röövellik kapitalism ja esivanemate maa ja metsade rüvetamine.
hj24. jaanuar 2018, 11:52
ja metsloomadelt kodu ära võtmine, kõik selleks saada linnamaasturiga uhkelt sõita