Eesti mets.Foto: Tiina Kõrtsini
Maailm
24. jaanuar 2018, 11:00

Maailm on Eesti metsade pärast mures (76)

Looduskaitsest ja keskkonnast kirjutav väljaanne The Ecologist kirjutab Eestimaa metsade olukorrast. Kohapeal käis teemaga tutvumas ning erinevate inimestega rääkimas ajakirjanik Ronan O'Shea.

OECD viimane keskkonnaraport kirjeldab, et Eesti riik kasutab oma väärtuslikku metsavara väga intensiivselt. O'Shea kirjeldab, et ehkki Eesti armastab end turistidele metsariigi ja metsarahvana promoda, on selles siiski väike „aga“. Ametlikult on metsaga kaetud 50 protsenti ehk pool riigi pindalast, millest omakorda 25 protsenti on kaitse all. Metsamaaks saab aga nimetada ka maa-ala, kus toimub raie või mis juba lagedaks tõmmatud. O'Shea kirjelduse järgi pole metsamaal Eestis puid vajagi.

Keskkonnaagentuuri hinnangul ei pea muret tundma, et raiemahud ületaksid juurdekasvu. "Sellist olukorda täna karta ei ole, sest viimase kümne aasta keskmine raiemahu ja majandatavate metsade juurdekasvu suhe on ligi 65%," kinnitas keskkonnaministeeriumi metsaosakonna juhataja Riina Martverk.

OECD raporti järgi tegeleb metsandusega Eestist agaramalt ainult Belgia. Raport soovitab Eestil võtta kasutusele jätkusuutlikumad metsa majandamise vahendid ning teavitada neist ka praeguseid erametsaomanikke.

Ajakirjanik kohtus ka eri valdkondade inimestega, et Eesti metsade olukorda arutada. Kõigepealt rääkis O'Shea Vabaerakonna poliitiku Artur Talvikuga, kes väljendas seisukohta, et ta pole raie kui sellise vastu, ent tunneb olukorra pärast siiski muret.

Eestimaa Looduse Fondi juhatuse aseesimees Siim Kuresoo räägib ajakirjanikule, et praegune metsanduspoliitika on liiga tugevalt metsandus- ja puiduärimeeste kasuks kaldu. Samas on Kuresoo lootusrikas: Eesti inimesed mõtlevad järjest rohelisemalt. Siiski on ta veendunud, et praegusel tasemel metsaraie kahjustab looduse mitmekesisust ning on liiga intensiivne.

Henrik Välja, Metsa- ja Puidutööstustuse Liidu juht, ütleb, et metsandusäri Eestis on heas olukorras ning ka metsade eest hoolitsetakse heaperemehelikult. Ta tuletab ka meelde tõsiasja, et Eesti majanduses on metsandusel äärmiselt oluline koht. Samuti ei maksa unustada, et lisaks metsariigina promob Eesti end e-riigina. Kuid IT-ärid, idufirmad ja muu „progressiivne“ äri ei ulatu maakohtadesse. Sealsed elanikud on metsaärist ja selle töökohtadest rohkem sõltuvad, kui ehk oskame ette kujutada.