Metsatööde tegemine on osutunud kohati võimatuks.Foto: Eesti Erametsaliit
Eesti uudised
11. jaanuar 2018, 11:29

Eesti metsades kuulutati välja erakorraline olukord (9)

Seoses erakordselt suure sademete hulgaga kuulutasid Eesti metsa- ja puidutööstuse liit ning Eesti erametsaliit välja eriolukorra, kuna tänastes märgades oludes ei ole metsatööde tegemine looduskeskkonna suhtes vastutustundlik ja läheb vastuollu metsanduse hea tavaga.

Metsandussektor ei oota finantsilist tuge tekkinud olukorras, küll aga riigipoolset kinnitust tekkinud eriolukorrale, märgivad metsandusliidud oma pressiteates.

Eesti erametsaliidu juhatuse esimees Mikk Link ei eelda, et erakorraline olukord annaks õiguse lepingulised kohustused täitmata jätta, kuid loodab lepingupartnerite ja ametkondade mõistvale suhtumisele.

Eesti metsa- ja puidutööstuse liidu juhatuse esimees Marek Kase viitab, et praegu tehakse metsa kuivemates kohtades, kuhu tavaliselt oleks tööjärg jõudnud kevadise sula ajal. "See aga tähendab, et kevadel võib olukord veelgi raskemaks kujuneda,“ on Kase mures metsast palgaraha saavate inimeste pärast.

Eelkõige ootavad liidud mõistmist pankadelt ja suurtarbijatelt, EL toetusi menetlevatelt asutustelt ning metsa- ja puidutööstuse sektori enda osapooltelt. Samuti paluvad liidud riigipoolset kinnitust eriolukorrale, mis võimaldab ettevõtetel oma koostööpartneritele tekkinud olukorda selgitada.

Eesti metsa- ja puidutööstus moodustab ligi 5% Eesti SKP-st, tootes riigikassasse aastas teadus- ja haridusministeeriumi eelarve jagu maksutulu ning on tööandjaks ligi 40 000 peamiselt maapiirkondades elavale inimesele.

Läti metsades kuulutati eriolukord välja eelmise aasta lõpus.