Super Alko pood Valkas Foto: Robin Roots
Eesti uudised
28. detsember 2017, 08:52

Õllemüügi osakaal Läti piiril lööb rekordeid ja suurendas joomist (149)

Eesti õlletootjate täpsed tänavused tootmismahud ja ka müügijaotus koduturul ning piirikaubanduses selguvad jaanuaris, kuid juba 11 kuu andmetele tuginedes on õlletootjate sõnul võimalik välja tuua trend, et 2016. aastal alanud ja tänavu väga kiirelt kasvanud piirikaubanduse mõju on tootmis- ja müügimahtude seisukohalt lühiajalises perspektiivis nende vaatevinklist positiivne. 

See tähendab, et piirikaubandus kompenseerib ja isegi ületab Eesti turul kahanevat müüki ehk vastupidi loodetule ei ole eestlased aktsiisitõusude mõjul vähem alkoholi tarbima hakanud, vaid ostavad selle lihtsalt Lätist, ja pisut enamgi, kirjutab ERRi uudisportaal.

"Minu subjektiivsel hinnangul tarbib ka piiripoest alkoholi kaasa ostev inimene rohkem, kui ta seda muidu teeks ning seeläbi on kõrvuti eelarvetulude vähenemisega piirikaubanduse tekkel negatiivne mõju ka rahvatervisele. Samale võimalikule arengule on viidanud ka iga-aastast alkoholitarbimise uuringut läbi viiv konjunktuuriinstituudi juht Marje Josing," ütles Saku Õlletehase juhatuse liige Jaan Härms.

A. Le Coqi õlletehase juhatuse liige Tarmo Noop ütles, et senist rekordit hoidis Taani-Saksa piir, kus kunagi taanalsed ostsid Saksamaalt ligi 40 protsenti õllest, praegu on see ligi kolmandik. Ta tõdes, et enim on A. Le Coq kaotanud oma Soome klientuuri, kes seni ostis Eestist ära veerandi kogu nende õlletoodangust.