Artur Talvik ja Ardo OjasaluFoto: Robin Roots
Eesti uudised
1. detsember 2017, 16:50

TIHE REBIMINE: korruptantide konkurss oli elav (9)

MTÜ-le Korruptsiooniradar esitati 15 teadet inimeste või organisatsioonide kohta, kes võiksid kandideerida Valge kampsuni auhinnale.

MTÜ Korruptsiooniradar juhatuse liige Ardo Ojasalu ütles Õhtulehele, et mõned inimesed esitasid kaks kandidaati ja mõned esitatud on kattunud.  „Aga on üsna tuntud nimesid, ka vähemtuntud ja ootamatuid, aga mitmed on vägagi hästi põhjendatud, seega võib öelda, et kampsunile on tihe rebimine!“

„Ettepanekuid Valge kampsuni auhinnale esitati erinevatest Eesti piirkondadest ning valdavalt puudutasid need kohaliku omavalitsuse tegelasi, aga ka erasektoris tegevaid üksikisikuid ning inimeste gruppe,“ ütles Ojasalu.

Ojasalu lisas, et esitatud kandidaatide hulgas on mitu ootuspärast persooni aga ka ootamatuid kandidaate. Paljude kandidaatide puhul on vihjed nende korruptiivsete tegude kohta läbi käinud ka meediast. „Märkimist väärib, et saadetud ettepanekute juures on väga sisukad ja motiveeritud põhjendused, mis lihtsustavad otsustamist,“ lisas Ojasalu.

„Valge Kampsuni saaja võib olla avaliku elu tegelane, eelkõige avaliku võimu kandja või ka organisatsioon või isikute kogum, kelle teod on märkimisväärselt vastuolus avatud ühiskonna põhimõtetega ning on suunatud oma huvi edendamisele ja võimu kindlustamisele,“ ütles Ojasalu.

Valge Kampsun ei ole karistus või õiguslik sanktsioon, see on moraalne hinnang eesmärgiga muuta halb paremaks.

Valge kampsuniga annavad EVE ja Korruptsiooniradar kord aastas subjektiivse hinnangu moraalselt taunitavatele praktikatele või tahtmatusele teostada võimu läbipaistvalt ja avatult. Kandidaatide esitamise tähtaeg oli 30. november 2017.

Auhinna üleandmine toimub detsembri keskel.