Mihhail KõlvartFoto: Robin Roots
Eesti uudised
19. detsember 2017, 12:24

Tondiraba jäähalli rikkumiste eest anti korruptsiooniauhind Kõlvartile (20)

MTÜ Korruptsiooniradar otsustas tänavu anda Valge Kampsuni auhinna Tallinna linnavolikogu esimehele Mihhail Kõlvartile Tondiraba jäähallis tuvastatud seaduserikkumiste ning auditi varjamise eest.

„Meile laekus arvestatav hulk Valge kampsuni kandidaate ja nendest jäi sõelale kolm nominenti. Korruptsiooniradari nõuandev kogu otsustas, et üks nominatsioon määratakse ühiskondlikku õiglustunnet moonutavale nähtusele ning kaks konkreetsetele isikutele,“ ütles Korruptsiooniradari juhatuse liige Ardo Ojasalu.

Ta lisas, et Valge Kampsuni auhinna saab praegune linnavolikogu esimees Mihhail Kõlvart, kes oli 2015. ja 2016. aastal Tallinna abilinnapeana vastutav spordi valdkonna eest ajal, kui Tondiraba jäähalli juhtis ebakompetentne Eelena Glebova.

„Tallinna linnavalitsuse  sisekontrolli osakond viis hallis läbi auditi, mis tuvastas mitmeid seaduserikkumisi, korralagedust ning raiskamist. Selle asemel, et halli tegevust ohjata ning asuda seda korrastama, vaikiti seal toimuv maha ning pandi sisekontrolli akt juurdepääsupiiranguga sahtlisse,“ ütles Ojasalu.

Teine nominent on Taavi Aas. Isik, kelle ümber on korruptsioon möllanud ja keenud aastaid ning kes ise on suutnud sellest korruptsiooniköögist välja tulla alati puhta põllega. „Tema nõunikud on kohtulikult karistatud, tema ülemus on kohtu all ning kolleegid süüdi mõistetud,“ lisas Ojasalu. Aas on hämara menetlusega Reidi tee projekti eestvedaja ning tema vastutusvaldkond tolereeris kindlatele äripartneritele suunatud hankeid.

Ühiskondlik moonutus, millele nõuandev kogu pidas vajalikuks tähelepanu juhtida, on haldusreformi ajal ja järel toimunud vallajuhtide premeerimine. „See on nähtus, kus eelmised vallavanemad, eesmärgiga et nad ei hakkaks vastu töötama haldusreformi raames toimunud kohalikele protsessidele, puistati rahaga üle. Suur osa nn lahkumishüvitise saanud omavalitsuse juhtidest jätkab nendes omavalitsuses töötajatena. Sisuliselt on tegemist riiklikult korraldatud ära ostmise protsessiga ning meie meelest on see taunitav käitumisviis,“ lisas Ojasalu.

EVE esimees Artur Talvik lisas, et üks võimalus korruptsiooniga võidelda on avalikustamine, sest pajud juhtumid jäävad tähelepanuta või vaikitakse need lihtsalt maha.

„Kahjuks on korruptsioon kõikjal, kus on poliitilised suhted. Ainult tugev kodanikuühiskond suudab sellist väärastunud valitsemiskultuuri muuta. Seega, kutsume kõiki julgete kodanikena üles poliitpättustel silma peal hoidma ja tirima kõik sellised juhtumid radari fookusesse,“ ütles Talvik. 

Valge Kampsuni saaja on avaliku elu tegelane, eelkõige avaliku võimu kandja või ka organisatsioon või isikute kogum, kelle teod on märkimisväärselt vastuolus avatud ühiskonna põhimõtetega ning on suunatud oma huvi edendamisele ja võimu kindlustamisele.

Valge kampsuniga annavad Vabaerakond ja Korruptsiooniradar kord aastas subjektiivse hinnangu moraalselt taunitavatele praktikatele või tahtmatusele teostada võimu läbipaistvalt ja avatult. Valge kampsuni auhinnale esitati 15 inimest või organisatsiooni.