Paljas Porgand köögis
Inimesed
24. oktoober 2017, 17:22

HOMMIKUSÖÖK STAARIGA | Paljas Porgand köögis: klassikaline kaerahelbepuder on välja murdnud hommikusöögi raamidest (12)

Staarblogija Merilin Taimre ehk Paljas Porgand esitles hiljuti oma uut raamatut „Mu süda kuulub pudrule - soolasele ja magusale“. Selles jagab ta kõigile kokkamishuvilistele maitsva pudru valmistamise nippe. Ja juba sel nädalavahetusel korraldavad Paljas Porgand, Apollo, Food Meetup Estonia ja kohvik Mademoiselle ürituse „Tervisepäev: kodumaised väetoidud ja välismaine superfood“.

Paljas Porgand üritab tavalisest pudrust teha poppi trendi ning viia seda massidesse, et ka need, kellel vanaema retseptidest villand, hakkaksid rohkem katsetama. Lihtsalt piimast ja kaerahelvestest enam pudruteoks ei piisa, sest see annab vaid osa vajalikke toitaineid. Pudrusse võib lisada vabalt ka riivitud suvikõrvitsat ja purustatud lillkapsast või miks mitte hoopis juustu ja peeti, mis muudab pudru justkui isuäratavaks risotoks. Laste lemmikuteks on aga kindlasti magusad šokolaadi- ja kaneelirullipudrud. 

Putrudega hakkas Paljas Porgand katsetama juba siis, kui fitnessiga tegeles ning tõdeb, et ootab iga päev hommikusööki, sest on töötanud enda jaoks välja põnevad retseptid, mis on ühtlasi nii toitvad kui maitsvad. Naise sõnul saab putru süüa nii hommikul, lõunal kui õhtusöögil.

„Toidukorrana on kaerahelbepuder tõepoolest väljunud hommikusöögi raamidest ja paljud fitnessientusiastid naudivad seda sooja kausitäit ka enne või pärast trenni või miks mitte lausa õhtusöögiks,“ tõdeb Paljas Porgand.

„Nüüd soovin aga kaerahelbepudru fenomeni fitnessimaailmast väljapoole viia ja näidata ka kõige võhiklikumale kokkamishuvilisele, missuguseid võimalusi kaerahelbed toidumaailmas pakuvad, sest pudruretseptide mitmekülgsus on täpselt sama piiritu, kui kokkaja kujutlusvõime.“

"Hommikusöök staariga" - Paljas Porgand  ja Anu Saagim Foto: Jörgen Norkroos

Staarblogijal on plaanis varsti avada ka oma kohvik 

Bravuuritar kutsus Palja Porgandi hommikusöögile seekord siiski veel kohvikusse Mademoiselle Solarise keskuses, kus valmistati ja mekiti koos nelja ainulaadset putru. Tegemist on väga eriliste retseptidega, kus valmiv toit pole lihtsalt puder, vaid pigem eriline roog, mis sisaldab lisaks kaerahelvestele ka suvikõrvitsat, lillkapsast või muid köögivilju. Lisaks on need kõik väga kaalusõbralikud ning pakuvad kindlasti huvi ka paljudele kaalujälgijatele või treenivatele inimestele ehk siis suurele hulgale neist, kes oma tervise eest hoolt kannavad. Kõiki neid putrusid saab nautida kohvikus Mademoiselle ka nädalavahetuse brunch'il.

Kitsejuustu-punapeedipuder palsamikastme ja seesamiseemnetega

Vaja läheb: 

75 g riivkeedupeeti

30 g kaerahelbeid

25 g kookoskoort

25 g kitsejuustu

1 spl vahtrasiirupit

1/2 tl rosmariini

1/2 tl tüümiani

1/2 tl paprikamaitseainet

noaotsatäis Himaalaja soola

noaotsatäis laimipipart

seesamiseemneid kaunistamiseks

palsamikastet kaunistamiseks

salatilehti kaunistamiseks

koriandrit kaunistamiseks

Valmistamine: 

Mikserdada peet koos vahtrasiirupi, kookoskoore ja maitseainetega ühtlaseks püreeks. Lisa vajadusel vett ja keeda kaerahelbeid potis madalal tulel seni, kuni kaerahelbed on pehmed. Vala puder kaussi ja puista peale kitsejuust, koriander ja seesamiseemned. Serveerides lisa soovi korral salatilehed ja palsamikaste. 

Võine kukeseenepuder

Vaja läheb:

1 muna

100 g marineeritud või praetud kukeseeni

100 g riivitud suvikõrvitsat

30 g kaerahelbeid

1 spl taluvõid

1 tl rosmariini

noaotsatäis Himaalaja soola

noaotsatäis musta pipart

Valmistamine:

Keeda kaerahelbed koos suvikõrvitsaga väheses vees pehmeks. Lisa muna ja klopi kohevaks. Sega hulka hakitud kukeseened ja maitseained. Hauta potis veidi veel ning serveeri taluvõiga. 

Šokolaadi-maapähklivõipuder

Vaja läheb: 

100 g peenelt purustatud lillkapsast

100g munavalget

35 g kaerahelbeid

20 g maapähklivõid

10 g vahtrasiirupit

10 g toorkakaod

noaotsatäis Himaalaja soola

mandlipiima keetmiseks

kakaotuumasid kaunistuseks

Valmistamine:

Keeda purustatud lillkapsas ja kaerahelbed mandlipiimas pehmeks. Lisa munavalge ja klopi vahule. Sega sisse kakao, sool ja vahtrasiirup. Serveerides nirista puder üle maapähklivõiga ja puista peale kakaotuumasid. 

Kaneelirullipuder

Vaja läheb:

1 banaan

100 g Kreeka jogurtit või maitsestamata jogurtit või kookosjogurtit

100 g peenelt purustatud lillkapsast

35 g kaerahelbeid

3/4 tl kaneeli

1/2 tl vanillliekstrakti

noaotsatäis Himaalaja soola

mandlipiima ketmiseks

Valmistamine:

Keeda kaerahelbed ja purustatud lillkapsas vähese mandlipiimaga pehmeks. Mikserda kõik ülejäänud koostisosad ühtlaseks ja sega pudru sisse. Kuumuta veidi veel ja serveeri. 

NB! Kõikide pudruportsude kogused on mõeldud ühele inimesele!

Vaata ka meeleolukat videot!

Pikemat intervjuud Palja Porgandiga loe juba homsest Õhtulehe veebist!

"Hommikusöök staariga" - Paljas Porgand; Anu Saagim Foto: Jörgen Norkroos

Juba sel nädalavahetusel korraldavad Paljas Porgand, Apollo, Food Meetup Estonia ja kohvik Mademoiselle ürituse „Tervisepäev: kodumaised väetoidud ja välismaine superfood“. 28. oktoobril arutletakse koos ekspertide ja praktikutega, milles peitub toidu vägi, mis on tuntud ja vähem tuntud väetoidud ning kas ja miks tasub eelistada kohalikku või välismaist. Üles astub ka Paljas Porgand ise!  Vaata lisaks SIIT!