Video: Elen Kontkar
Inimesed
29. september 2017, 11:48

ÕHTULEHE VIDEO JA GALERII | Tartus pidasid robotid omavahel tulist võitlust (1)

Eile õhtul täitus Raadi lennuangaar rahvamassiga. Teadlaste Öö festivali raames peeti lahingurobotitele mõeldud võistlust, kus masinad üksteisega mõõtu võtsid. Tehnikahuvilisi oli kohale tulnud nõnda palju, et kõik ei mahtunud saali äragi.

Lisaks uudishimulikele pealtvaatajatele oli kohal hulk asjaarmastajaid, kes on näinud palju vaeva, et oma kätega võimas lahingurobot meisterdada. Kokku osales robolahingus 16 uhket lahingurobotit –  neist 10 kergkaalu- ja 6 keskkaalu kategoorias.Robolahingu olemus oli lihtne – kaks masinat asetati spetsiaalselt võistluse jaoks valmistatud areenile, mis purskas nii tuld kui tossu. Kolmeminutilise matši käigus pidi üks robot teisele nii palju tuupi tegema kui võimalik. Matš võideti, kui vastane oli vähemalt 20 sekundit täiesti liikumatu. Juhul, kui mõlemad robotid olid nõnda sitked, et terve matši jooksul suuremaid väsimusmärke ei näidanud, jäi seits viiki. Küll jagas sellisel korral žürii robotitele lisapunkte, jagades need võistlejate vahel ära. Lisapunkte anti agressiooni, strateegia ning vastasele tekitatud vigastuste põhjal.

Teiste seas võttis madinast osa ka Makerlabi võistkonna robot nimega Musi. „Siin ta on – meie Musi. See viimane kirglik musi, mis kõigil enne surma tuleb,“ tutvustab Kalver, kes on üks roboti loojatest. „Musi on meil põhimõtteliselt juba eelmisest robolahingust olemas, ent me võtsime natuke kaalus alla. Mõningaid asju seadistasime pisut ümber ja paremaks,“ räägib ta. Ülemöödunud robolahingul debüüdi teinud Musi oli toona võistluskategooria jaoks liiga raske. „Ent hiljem tampisime kõik sodiks,“ naerab ta.Ehkki nime puhul võiks eeldada, et tegu on ühe malbemat sorti masinaga, siis nii see päriselt pole. „Musi puhul on sisuliselt tegu ühe väga kurja ja kiire tapperiga, mis käib kiiresti ringi ka rebib kõik teised tükkideks,“ selgitab ta.

Kalver räägib, et ühes Makerlabi tiimiga loodi Musi-nimeline robot puhtalt rõõmu pärast. „Me oleme nagunii koguaeg koos ja ehitame asju. Juba eelmisel korral oli see selline väga tore ühestegemine,“ räägib ta. Kas pole kahju, kui masin peaks lahingu käigus viga saama? „See ongi ju sport. Oleme sellega täiesti arvestanud. Aga vaatame. Arvan, et me lõhume rohkem,“ rääkis Kalver võistluse eel. Sel korral Musi ei võitnud. Siiski näitas robot oma võimsust purustades areeni küljest tükke.

Robolahingut peeti Teadlaste Öö festivali raames esimest korda. Festivali peakorraldaja Annika Vesselovi sõnul on Robolahingu eesmärk tekitada inimestes huvi robootika, inseneeria ning mehaanika vastu ning pakkuda asjast huvitunetele oma hobiga tegelemiseks ka tuge ja väljundit.

Vaata täpsemalt videost ja Õhtulehe galeriist!