Foto: KRISTINA KRAVETS
Eesti uudised
26. september 2017, 17:23

Teadlaste Öö festival toob teadusjanulisteni lahingurobotite kätši

Eile algas Teadlaste öö festival, mis toimub rohkem kui 40 kohas üle Eesti. Viie päeva sees on üle 900 teadussündmuse, mille seas on teadlaste koolikülastused ja ekskursioonid erinevates teaduslaborites. 

Festivali peakorraldaja Annika Vesselov sõnas, et teadusfestivali üle on põhjust uhkust tunda. Tänavu oodatakse festivalilt osa võtma rohkem kui 50 000 külalist.

Igal aastal püüab festivaliprogramm üllatada külastajaid mõne uue sündmusega. Tänavu on selleks Vesselovi sõnul festivali neljandal päeval ehk 28. septembril Tartus Raadi lennukiangaaris aset leidev Robolahing. „Tegemist on spetsiaalselt selle võistluse jaoks ehitatud puldiga juhitavate või autonoomsete lahingurobotite mõõduvõtuga, kus lahingumasinad püüavad üksteist spetsiaalsel võitlusareenil kahjutuks teha,“ ütles peakorraldaja.

Vesselov lisas, et Robolahingu eesmärk on tekitada inimestes huvi robootika, inseneeria ning mehaanika vastu ning pakkuda asjast huvitunutele oma hobiga tegelemiseks ka tuge ning väljundit.

Esmakordselt on kavas lastele mõeldud teaduskohvik. Kui enamasti on selline sündmus olnud suunatud noortele ning täiskasvanutele, siis sellel aastal oodatakse neljapäeval toimuvasse laste teaduskohvikusse hoopis koolieelikuid ja algklasside lapsi ning nende vanemaid.

Lisaks eelnevalt nimetatule toimub Tartus hulgaliselt väliskülaliste teadusteatri etendusi, mille läbiviijad tulevad kohale Bulgaariast, Poolast, Venemaalt ja Ameerika Ühendriikidest. ning Festivali lõpetab juba traditsiooniks saanud 18+ teaduspidu. Pealinna inimestele suunatud üritustest võib välja tuua Euroopa Liidu noorte teadlaste konkursi avatud päeva, Tallinna linnamuuseumi või siis Eesti tervishoiumuuseumi sündmused. Läänemaal toimub Haapsalu teadusmess ja Lõuna-Eestis Pollis aiandusuuringute keskuses taimeteadust tutvustav sündmus.