Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
22. september 2017, 09:40

Uudist on täiendatud!

VIDEO ja FOTOD | Kohus mõistis oma naise põlema pannud pagulase 10 aastaks vangi (87)

Harju maakohus leidis, et süürlane Kovan Mohammad pani 7. märtsil tahtlikult oma abikaasa Lasnamäe korteris põlema. Mees mõisteti 10 aastaks vangi. Mohammad süüd omaks ei võtnud,  kuigi kohus suutis tõendada, et ta valmistus kuritööks. „See ei olnud tahtlikult tehtud!“ teatas Mohammad kohtusaalis.
Video: Teet Malsroos

Täna hommikul sisenesid Harju maakohtu istungisaali number 205 neli politseinikku ja koos süüdistatavaga. Politseinikud võtavad saalis kohad sisse: kaks jäävad süüdistava lähedusse, kaks jäävad saali erinevatesse otstesse. Nad seisavad nii, et oleks ülevaade ruumist. Alles mullu juunis Süüria sõjapõrgust Eestisse jõudnud 20aastane Kovan Mohammad on endale uue põrguaugu kaevanud.

Noormees istub kohtupingis, käed põlvedel ja ootab kohtuotsuse väljakuulutamist. Teda süüdistatakse oma abikaasa tahtlikus süütamises. Eesti seaduste järgi ootab meest süüdimõistmisel 4–12-aastane vangistus. Mohammad ei taha saalis olla, sest kohtuotsuse ettelugemine on kuulutatud avalikuks.

Kell 9.44 avanevad kohtusaaliuksed ning fotograafid tulistavad Mohammadit oma välgusähvatustega. Mohammad otsib lohutust käte vahelt, kuhu ta oma näo peidab. See jääb üürikeseks, sest kohtunik tuleb saali ja kõik tõusevad püsti.

Naine vajas õppetundi

Kuigi kohtupidamine Mohammadi üle kuulutati kinniseks, kaitsmaks kannatanu era- ja pereelu, loetakse kohtuotsus suure avaliku huvi tõttu ja kõigi menetlusosaliste nõusolekul avalikult ette. Ühtlasi tutvustati kuriteo motiive.

Kohtu selgituse järgi läks armukadeduses vaevlev Mohammad 7. märtsil oma Lasnamäe Majaka tänava kortermajast poodi, et abikaasale ühte korralikku õppetundi anda. Poest ostis ta puhastusbensiini, tuli koju tagasi, sidus abikaasa nelja rätikuga kinni, kallas tema kehale ja riietele bensiini ning tilgutas kütusest põrandale raja. Seejärel esitas Mohammad abikaasale mõned küsimused, võttis välja välgumihkli, süütas selle ning järgmisel hetkel oli naine leekides. Seda kõike nägi pealt vanemate mõneaastane tütar.

Järgmised viis kuud viibis abikaasa haiglas, neist kaks esimest oli naine koomas. „Kannatanu sõnul on tal siiani probleemid tervisega ja kohus veendus, et kannatanu nahk ja välimus on rikutud,“ kommenteeris kohtunik Merle Parts kohtusaalis siiani kuus korda operatsioonil käinud naise seisundit.

Parts rõhutas, et vahejuhtum ei tekkinud eikusagilt, vaid selleks oli eeltööd tehtud. „See oli kavatsetud. [Kütuse] ostmine, sidumine, ülevalamine, süütamine. Seda iseloomustab ka varasem samasisulise filmi vaatamine ja otsingud, mida Kovan on internetis teinud, sealhulgas teemal, kuidas naist karistada,“ selgitas kohtunik.

„See ei olnud tahtlik!“ sekkub Mohammad araabia keeles, mida tõlk kohe saalisolijatele vahendab, mispeale kohtunik nõuab vaikust. „Praegu te ei sega, te kuulate!“

Lõi sada korda puitliistuga

12. septembril alanud kohtuistung tõi välja ka teise kuriteo: Mohammad on olnud abikaasa suhtes korduvalt vägivaldne. Ühel puhul võis mees lüüa oma naist kuni sada korda puitliistuga. Kuigi Mohammad võttis süü abikaasa väärkohtlemises omaks, ei tunnistanud ta oma süüd süütamises. Kohus mõistis süürlase mõlemas kuriteos süüdi, saates ta 10 aastaks vangi.  Lisaks tuleb tal maksta 8406 eurot kohtukulusid.

Mohammadi kaitsja Aivar Neiland kaebab kohtuotsuse kindlasti edasi, kui kaitsealune selleks nõusoleku annab. „Arvan, et sellist kehavigastust ei plaanitud tahtlikult läbi viia lapse juuresolekul,“ ütles Neiland, kelle hinnangul tuleb põlemisjuhtumitel vahet teha. „Inimene pannaks põlema ehk süüdatakse, aga võib olla ka see, et tekib süttimine. Vot siin on kitsaskohad.“

Mohammadi kaitsja Aivar Neiland. Foto: Teet Malsroos