Paide Arvamusfestival, Tõnis Saarts, Oudekki LooneFoto: Teet Malsroos
Tele
12. september 2017, 21:37

Politoloog Tõnis Saarts: kui IRL ei tule Tallinnas ja Tartus üle valimiskünnise, siis on selle erakonna lagunemine pöördumatu (13)

Tänases "Foorumis" olid külalisteks politiikaeksperdid Tarmo Jüristo, Külli Taro, Tõnis Saarts ja Anvar Samost. Eksperdid arutlesid tulevaste kohalike valimiste teemal, muuhulgas spekuleeriti ka seda, millise tulemuse võib mingi erakond teha. IRLile ei ennustanud eksperdid helget tulevikku.

Politoloog Tõnis Saarts nentis, et eesootavad kohalikud valimised saavad oluliseks ja isegi saatuslikuks mitmele Eesti erakonnale.

"Kindlasti IRLi küsimus. Kui IRL ei tule Tallinnas ja Tartus üle valimiskünnise, siis ma kardan, et selle erakonna lagunemine võib olla pöördumatu. Sama küsimus on ka Vabaerakonna kohta. Mis saab Vabaerakonnast, nad ei saagi üle valimiskünnise tulla, me ei näegi neid valmimispildil. Ja kuidas valija sellele reageerib. Nad on praegu täiesti pildist maas, kas see võib kuidagi õnnestada nende toetust, see on tegelikult nagunii juba õõnestunud, siin on ka tegelikult väga tõsine ohumärk, mitte väiksem kui IRLi puhul," nentis ta.

"Ja kui rääkida erakonna siseprotsessidest, siis ka tegelikult Reformierakonnas tandem Pevkur-Michal, kuidas see vastasseis seal laheneb. Siin on samuti küsimus, kuidas Michalil läheb," ütles Saarts.

Tarmo Jüristo arvas, et IRLi reitingust ei saa eeldada, et nad teevad halva tulemuse.

"Nad on traditsioonilselt teinud paremini, kui reiting. Sotsidel on tavaliselt see asi teistpidi olnud," sõnas ta.

"IRLi puhul ma usun, et see reitingust parem tulemus tuleb mitmetes väiksemates omavalitsustes, Tallinnast eemal, kus on kogukonna liidreid ja tugevaid kohalikke poliitikuid IRLil palju ja vaevalt, et nende isiklik reiting väga sõltub sellest, milline erakonna oma kuskil pealinnas on. Aga Tallinn ja Tartu on need kohad, kus erakonna üldbränditoetus võib ikka väga valusalt tagasi tulla. Tartus tegelikult, olgem ausad, pole IRLil ühtegi kandidaati enam," lisas Anvar Samost.