TULNUKAPEA: Nõnda kujutavad maaväliseid arukaid olendeid kunstnikud. USA kosmoseagentuur NASA ei kinnita veel kosmoseolendite avastamist.Foto: CARO / Scanpix
Maailm
29. juuni 2017, 04:00

NASA: kuuldused maavälise elu avastamisest ei vasta tõele (18)

Häkkerite rühmitus Anonymous teatas 20. juunil Youtube’is avaldatud videos, et USA kosmoseagentuur NASA valmistub teatama maavälise elu olemasolust. Eilseks oli seda videot vaadatud ligi kaks ja pool miljonit korda. NASA seevastu kinnitab, et Anonymouse teade ei vasta tõele.

Häkkerite rühmitus Anonymous viitas oma videos USA kosmoseagentuuri NASA teadusdirektori Thomas Zurbrucheni esinemisele aprillis kongressi esindajatekoja teaduskomitees. Anonymouse andmetel ütles Zurbruchen, et info avaldamine kosmoseolendite kohta on vältimatu.

"Võttes arvesse kõiki spetsiaalselt maavälise elu kohta tõendeid otsivaid missioone, oleme tegemas üht suurt ja pretsedenditut avastust ajaloos," vahendab Anonymous NASA teadusdirektori sõnu.

Anonymous lisas kommentaariks, et kui hinnata NASA uutesse initsiatiividesse paigutatud eelarveraha, siis poliitikud varjavad midagi ja see midagi ongi tõend maavälise elu eksisteerimisest.

Anonymouse video äratas sedavõrd suurt tähelepanu, et NASA otsustas sellele nädal hiljem reageerida. Teadusdirektor Thomas Zurbruchen teatas Twitteri vahendusel, et vastupidiselt mõnele teatele ei ole NASAl kavas kuulutada maaväline elu avastatuks.

"Oleme me universumis üksi? Me ei tea seda veel, kuid meil on missioonid, mis aitavad sellele fundamentaalsele küsimusele vastuseid leida," ütles Zurbruchen.

TULNUKAPEA: Nõnda kujutavad maaväliseid arukaid olendeid kunstnikud. USA kosmoseagentuur NASA ei kinnita veel kosmoseolendite avastamist. Foto: CARO / Scanpix

Poolsada elamis-kõlblikku eksoplaneeti

Kus suitsu, seal tuld, ütleb teatavasti eesti vanasõna. NASA teadlased teatasid juba veebruaris, et meie koduplaneedist ligi 40 miljoni valgusaasta kaugusel asuva jaheda tähe TRAPPIST-1 ümber tiirleb seitse Maaga sarnanevat planeeti ning neist kolmel võib leiduda voolavat vett, mida peetakse elu tekkimise eelduseks.

Täpsemalt nimetatakse kõiki neid planeete, mis ei tiirle ümber Päikese, vaid mõne teise tähe ümber, eksoplaneetideks. NASA on avastanud väljaspool meie päikesesüsteemi umbes 3500 eksoplaneeti, millest 350 sarnanevad Maaga ning neist 50 on potentsiaalselt ka elamiskõlblikud.

Euroopa Lõunaobservatooriumi (ESO) peadirektori Tim de Zeeuwi arvates kulub siiski veel vähemalt kümme aastat jõudmaks selgusele, kas eksoplaneetidel ka reaalselt elu eksisteerib.

"Ma ei arva, et elu eksoplaneetidel peab välja nägema samasugune nagu Maal. Kui vaadata Maa ajalugu, siis oli siin pikka aega vaid ainurakne elu," ütles Tim de Zeeuw Saksa uudistekanali n-tv vahendusel.

SETI ja METI otsingud on jäänud tulemusteta

Organisatsioon SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence, eesti keeles maavälise intelligentse elu otsing) on otsinud märke maavälistest tsivilisatsioonidest juba alates 1961. aastast.

Seejuures keskenduti esmalt kosmosest tulevate raadiosignaalide leidmisele. Täpsemalt otsiti signaale, mida saaks tõlgendada intelligentsete olendite saadetuna. 1974. aastal saatis SETI esimese spetsiaalse sõnumi päikesesüsteemi välistele olenditele. Hiljem on sõnumeid pidevalt korratud, kuid vastust ei ole tänaseni saadud.

SETI-st välja kasvanud METI (Messaging to Extraterrestrial Intelligence, eesti keeles sõnumid maavälisele intelligentsele elule) panustab maavälistele tsivilisatsioonidele mõeldud sõnumite koostamisele ja saatmisele.

METI president Douglas Vakoch on veendunud, et inimkond saavutab maaväliste jõududega kontakti 2035. aastaks, vahendas portaal Science World Report. Selle eesmärgi saavutamiseks peavad aga teadlased saatma maailmaruumi senisest tugevamaid signaale.