Foto: Allan Swart
Tele
10. oktoober 2016, 16:00

SOONEUTRAALSUS AASTA ÕPETAJA GALAL: kas sketšiga mindi üle piiri? (13)

Laupäeval toimus Jõhvi kontserdimajas aasta õpetaja gala, kus tunnustati Eesti parimaid õpetajaid ja tublimaid õpilasi ning hariduselu sõpru. Muuhulgas oli gala osa ka väike sõuprogramm, kuid üks sketš, mis rääkis tulevikukoolist ja sooneutraalsusest, oli küsimusi tekitav.

Sketši alguses rääkis üks õhtujuhtidest, Aet Kiisla, et tema arvates need inimesed, kes räägivad palju sooneutraalsusest, pole kuigi sooneutraalsed ning sidus algava sketši väljendiga düstoopia, mis tähendab tulevikuvormi, mis ei pruugi meile väga meeldida.

Sketšis etendati tuleviku, 2030. aasta kodanikuõpetuse tundi, kus Raivo E. Tamm mängis õpetajat. Sketš algas sellega, et Tamm ütles, et tema ei ole ei mees ega naisõpetaja, vaid sooneutraalne isend, nagu kõik õpilasedki.

Õpetaja tutvustas Lutsu "Kevadet", mille kohta kommenteeris, et seda ja ka kõiki muid raamatuid ei tohi lugeda, sest nendesse on sissekirjutatud iganenud soorollid. Õpilaste ehk "isendite" ülesandeks oli soorollid neutraliseerida.

Tarmu Kurm Haridusministeeriumi kommunikatsiooniosakonnast selgitas, et tegu oli meelelahutusliku vahenumbriga, mille idee tuli gala lavastaja Ain Mäeotsalt ja stsenarist Gaute Kivistikult.

"Kunstnikel on loominguline vabadus viidata ühiskonnas aktuaalsetele teemadele ja nende üle ka nalja teha. Selle vahenumbri eesmärk oli rõhutada, et probleemide lahendamisel ei tohiks kalduda liialdustesse," selgitas Kurm.

Vaata lähemalt galal toimunu kohta siit, kõne all olev škets algab 43. minutist.

2016. aastal selgunud uuringu järgi on just Euroopa Liidus suurim meeste ja naistevaheline palgalõhe jätkuvalt Eestis.

Kallis Õhtulehe lugeja – mida arvad sina, kas sketš oli kohane või sooneutraalsuse teemasid naeruvääristav?