KOOS RAAMATUESITLUSEL: 22 aastat hiljem saavad Elo ja Einar Ellermaa viimaks ilmunud raamatu üle rõõmu tunda. Foto: Arno Saar
Inimesed
16. september 2016, 04:00

"Terevisiooni" uudistediktor kirjutas koos isaga lasteraamatut 22 aastat (1)

22 aastat tagasi palus ajakirjanik Einar Ellermaa kirjutamishuvilisel tütrel Elo Ellermaal panna kirja tüdruku suvemälestused, et nende põhjal raamat välja anda. Raha puudusel jäi teos aga ilmumata. Aastakümneid hiljem meenusid Einarile tütre märkmed ja kirja pandud raamat sai kirjanduskonkursil auhinnalise koha.

Delfi portaali Elutark toimetaja Einar räägib, et Elole meeldis lapsena kohutavalt kirjutada. Tüdruk olevat vihikulehtedel andnud välja nii moeajakirju kui ka kirjutanud jutukesi enda koduloomadest.

Kirja panemata ei jäänud ka enda välja mõeldud muinasjutud. Ühel suvel, kui Elo oli üheksa-aastane, tekkis Einaril mõte, et Elo võiks kirjutada enda suvest vanaema juures.

Mõeldud-tehtud. Paraku jäi raamatu "Suvi vanaema juures" ilmumine rahalistel põhjustel venima. "Tol ajal ilmus lasteraamatuid üldse kohutavalt vähe ja ma ei julgenud minna seda ühelegi kirjastusele pakkuma. Mul oli väga ebamugav," tunnistab Einar, et tundis end tütre ees veidi süüdlasena.

Eelmisel aastal kuulis ta aga kirjanduskonkursist BestSeller, kuhu saab anonüümselt raamatuid esitada. "Ütlesin Elole, et teeme ära," meenutab Einar. Kõik lood olid isal mapi vahel alles. Nüüd jäi üle vaid raamatule algus ja lõpp kirjutada. Ning oh seda üllatust, kui kirjanduskonkursilt lasteraamatute kategoorias kolmas koht nopiti.

Raamatu teebki omapäraseks see, et Elo tekstid on ära toodud nii, nagu ta need üheksa-aastasena ruudulistele paberilehtedele kirjutas. Kõrvalleheküljel on aga toimetatud versioon. Raamatule on lisatud ka tütre südamlikud kirjad emast lahus elavale isale.

Einar, kes on varem kaasa löönud raamatute "Kaika Laine inimesed" ja "Estonia inimesed" kirjutamisel, tunnistab üllatuslikult, et tema lasteraamatuid kirjutada ei oska.

"Kui Elo tekste poleks ees olnud, oleks see kohutavalt raske olnud. Väga raske on lapse silmade läbi näha," selgitab mees. "Mina ilukirjandust teha ei oska."

Elo, kes töötab Eesti Televisioonis "Aktuaalse kaamera" toimetajana ja hommikuprogrammi "Terevisioon" uudistediktorina, pole samuti viimasel ajal enam ilukirjanduslike tekstide kirjutamisega kokku puutunud.

"Eks minu inspiratsioon ja motivatsioon lähevad iga päev minu tööle. Kui ma seda tööd ei teeks, siis ma tahaks kindlasti midagi kirjutada," mõtiskleb Elo.

Elo lisab, et kuigi näiteks luuletused pole otseselt tema rida, on ta mitu korda mõelnud, et võiks mõne rea paberile panna.

"Ma võtaks kindlasti ainest enda või oma lähedaste elust," selgitab Elo, et tekste on lihtsam kirjutada kellegi kogemuste ja läbielatu põhjal.

Kaua isal ja tütrel raamatu kirjutamine aga aega võttis? "22 aastat," naerab Elo. Tegelikult pani Einar Elo kirjutatud tekstijupid 20 aastat hiljem mõne päevaga kokku. Kaua tehtud kaunikene.