Londoni teatri The Palace majaesine, kus eile esilinastus uue Harry Potteri raamatu põhjal ka samanimeline etendusFoto: REUTERS/Peter Nicholls
Inimesed
30. juuli 2016, 08:23

POTTERI-MAANIA: uue Harry Potteri raamatu ilmumisööl võtavad tulihingelised fännid poe ukse taha järjekorda (4)

Pühapäeval, 31. juuli öösel kell 2.00 tuleb üle maailma müügile uus ingliskeelne Harry Potteri sarja kaheksas raamat "Harry Potter and the Cursed Child". Eesti fännid ootavad raamatut pikisilmi ning tulihingelised Potteri-huvilised sõidavad selleks puhuks öösel Tallinnassegi.

Uue Potteri raamatu ilmumisega seoses on Rahva Raamatu kauplus Tallinnas, aadressil Pärnu mnt 10, avatud erandkorras 31. juuli öösel kell 01.30–04.00. Raamatupakid avatakse ja müük algab kell 02.00.

Kõik Potteri raamatukangelaste stiilis riietatud või ehitud raamatusõbrad saavad kohapeal soetada uue raamatu 20% soodsamalt.

Noortele fännidele idee meeldib ja sündmust oodatakse elevusega.

Hilise kellaaja miinuspooleks on transpordi leidmine, kuid kellaajal on ka palju plusspunkte, mis kaaluvad fännide meelest ebamugavused üle. 16-aastane Potteri fänn Hanna arvab, et kellaaeg on mõistlik, sest kohale tulevad ainult tõelised fanaatikud ja tänu üritusele saab samade huvidega sõpru leida. Lisaks toob ta välja, et nii hilja ei liigu linnas liialt palju inimesi ehk keegi ei jää tobedalt kostüümi jõllitama. 

Hanna kavatseb kindlasti end mõneks tegelaseks kehastada. “20% on suur raha ikkagi.” Tüdruk plaanib riietuda ennast Bellatrixi tegelaskujuks, sest nii karakteril kui ka fännil on pikad lokkis juuksed.

Hanna sõbranna Katri Liis arvab, et isegi kui soodustust ei oleks võimalik saada, riietuks ta siiski vastavalt, sest selliseid üritusi ei toimu tihti.

Samuti on tüdrukute meelest tore, et kohe öösel saab raamatut lugeda ja  arvatavasti on teos juba esmaspäevaks läbi.  “Kuna on suvi, siis pole eriti vahet,” arvab Katri Liis muiates.

Populaarne ka täiskasvanute seas

Näitleja Üllar Saaremäe tütar Marii Ingriin jutustab, kuidas Harry Potteri armastus jõudis temani tänu isale, kes Mariile ja ta vennale raamatuid ette luges. Uuesti avastas neiu raamatuseeria 16-aastaselt. Marii Ingriini sõnul on sellest ajast saadik Potteri raamatud tema jaoks kui “safe place”. Raamatud on mitmekordselt loetud ja filme veel rohkemgi üle vaadatud. Kodust leiab palju Potteri temaatikat ja külastatud on ka Londonis Warner Brothersi stuudiot, kus filmid on üles võetud ja milles nüüd Harry Potteri muuseum asub.

Marii Ingriini meelest on öömüügi idee imeline. Neiu sõnul on see väga lahe viis, kuidas viia suuri ja väikeseid Rowlingu või Potteri austajad kokku. “Fakt, et öö, millal see toimub, on ka JK Rowlingu ja Harry Potteri sünnipäeva öö, teeb selle muidugi veel emotsionaalselt tähtsamaks.” 

21-aastane Ivika on Potteri seeriaga üles kasvanud. Ta meenutab, kuidas sai algklassides seeria põhjal isegi näidendit kirjutatud ja seda hoolega harjutatud. Potteri raamatud on jäänud naisele südamelähedaseks siiani ja uue teose kavatseb Ivika kindlasti muretseda. Rahva Raamatu öömüügile ei saa ta aga kahjuks minna, kuid leiab, et selline võimalus on väga tore. Neiu sõnul oleks ka tema kindlasti kohal, kui vaid saaks, aga tuletab sealjuures kõigile mitteminejatele meelde, et õnneks ei ole see ainus viis raamatu soetamiseks.