Ootamatu rünne Liisa Oviiri vastu: Kas sündimas on uus presidendikandidaadi kandidaadi kandidaadi… Foto: Mihkel Maripuu/Postimees
Eesti uudised
7. juuli 2016, 04:00

Käed eemale ettevõtlusminister Liisa Oviirist ehk Kuidas tippametniku USAs käik veaks osutus (48)

Eilses Eesti Ekspressis ilmus paljastav lehelugu sellest, kuidas ettevõtlusminister Liisa Oviir (39) käib maksumaksja raha eest välismaal tšillimas.

Soovimata populaarses nädalalehes ilmunud artiklit üksikasjalikult ümber jutustada – ostke Eesti Ekspress väikestelt levitajatelt Tallinna tänavatel! –, peatugem siiski mõnel lehe kaudu avalikkuse ette jõudnud etteheitel.

Esmaspäeval puhkusele läinud Liisa Oviir on Eesti Ekspressi väitel tegelikult puhanud kümme kuud ehk kogu oma ministriaja. Selle aja sisse jäävad reisid Põhja- ja Lõuna-Ameerikasse, Aafrikasse ja Aasiasse, Euroopa visiitidest rääkimata. Samal ajal rääkivat riigiametnikud murelikult, et minister raiskab raha, ei saa tööga hakkama ja käib mõttetutel reisidel.

Aprillis viibis Oviir kaks nädalat USAs Arizonas ja Californias kõlava nimega konverentsil, mis programmi sirvinud Ekspressi hinnangul tähendas tegelikult kokteiliõhtuid ja meelelahutussõite ühest kohast teise. Euroopast olid peale Oviiri kohal Küprose ja Gruusia esindaja, kuid mitte ministri tasemel.

Kuu aega varem oli Oviir käinud visiidil Colombias Medellini linnas. Colombia reis oli vaieldamatult kõrgema tasemega, mida näitab seegi, et Oviiril oli kuus päeva kestnud visiidil kaasas parteikaaslasest poliitnõunik. Eesti Ekspress peab sedagi reisi mõttetuks, kuigi minister osales ühel 45minutilisel ümarlaual ja olevat mõneminutilise kõnegi pidanud. Liisa Oviiri kaitseks olgu siiski öeldud, et Medellinis kohtus ta president Obama kabineti liikme Maria Contreras-Sweetiga, kes on väikeettevõtluse ameti juht.

Eesti Ekspressi väitel on Oviir sel aastal tuuritanud juba 30 000 euro eest, kuigi lähetusteks oli talle eelarves ette nähtud 25 000. Praeguse seisuga olevat Oviiri teise poolaasta rännakuteks plaanitud veel 50 000 eurot.

Nädalaleht heidab ette sedagi, et Oviir tavatsevat oma reisidel šopata ja kasutavat näiteks Brüsselis ja Pariisis Eesti suursaatkondade autosid ja autojuhte.

Liisa Oviir tunnistab Arizona-California reisi veaks. "Välisministeerium soovitas, võtsin kutse vastu," räägib ta Ekspressi ajakirjanikule. "Nüüd tagantjärele vaadates ma ei oleks läinud. Pigem oli see kantsleri tasemel üritus."

Poodlemisest Pariisis ja Brüsselis ning saatkonna omakasupüüdmatust abist selle tegevuse õnnestumiseks, püüab ettevõtlusminister keerutavaid vastuseid andes distantseeruda. Selgust sellesse ei too ka eile BNSi kaudu levitatud vastulause Eesti Ekspressis avaldatud etteheidetele. Äkki siis käiski saatkonna autoga poes?

Sooviga astuda välja kriitikatule alla sattunud võluva ettevõtlusministri kaitseks, pöördus Õhtuleht välisministeeriumi poole palvega selgitada, mis värk on. Miks ja kelle huvides antakse välisministeeriumist valitsusliikmetele ebakvaliteetseid reisisoovitusi? Kas Eesti vabariigi minister peab Pariisis ja Brüsselis tõepoolest jala poes käima?

Välisministeerium ei kinnita, et kabinetiliikmetele edastatud ametlikud reisisoovitused sisaldaksid varjatud poliitilisi eesmärke. Välisministeeriumi avalike suhete osakonna peadirektori Maria Belovase sõnul oli Oviiri Arizona-California matka puhul tegu hoopis kõrgtasemel õppereisiga. "Selle kaaskorraldajateks olid muu hulgas USA välisministeerium ja kaubandusministeerium, Ameerika Riikide Organisatsioon, kus Eesti on vaatleja," kinnitab Belovas veendunult. Kummaline, et sellisel üritusel käimist peab Liisa Oviir nüüd veaks.

Belovase sõnul toetab saatkonna tehniline personal riigis viibivaid Eesti ametiisikuid ametiülesannete täitmisel vastavalt vajadustele ja võimalustele, pannes diplomaatiliselt hägusa punkti teemale, nagu ei võiks reisil viibiv ametnik enam saatkonna autoga poeski käia.

Selle üle, kui palju tähtsate tegelaste võõrustamiseks saatkondade raha kulub, välisministeerium Belovase väitel arvet ei pea.

Lõpp hea – kõik hea! – ning käed eelmale ettevõtlusminister Liisa Oviirist!