Popkooripidu tulekulFoto: Mari Luud
Inimesed
1. juuli 2016, 04:00

"Popkooripidu" tulekul: bändid ja lauljad kohtuvad vaid ühes proovis

Ehkki laupäevaseks "Popkooripeoks" valmistuvad koorid on isekeskis harjutanud juba üle poole aasta, saadakse bändide, teiste kooride ja orkestriga kokku alles laupäeva hommikul. See jääbki ainsaks prooviks, kus kõik veel enne peo algust täie koosseisuga läbi mängitakse.

"Popkooripidu" peetakse viiendat aastat ja tänavu lauldakse Tartu laululaval koos ansambliga Apelsin, Mahavok, Fix, Traffic, Karavan, Kukerpillid, Justament ja Põhja-Tallinn. Repertuaaris on 31 laulu Eesti estraadi-, pop- ja rokkmuusika varasalvest. Laulukaare all on üle 4000 osaleja.

"Paljud Eesti autorid unistavad ju, et nende lood kõlaksid laulupeol. Tänavusel "Popkooripeol" saab siis selle maitse suhu," ütleb Trafficu solist Silver Laas. "Ei juhtu just iga päev, et kuuled oma bändi lugusid hoopis teistes seadetes ja nii suure massi ühislauluna."

Ka Justamendi kitarristi ja laulja Jaan Elgula sõnul on seesugune esinemine harukordne. "Kui välja arvata laulu "Ei ole üksi ükski maa" laulupeoversioon, on see meile esimene ülesastumine nii suurte taustajõududega," ütleb Elgula.

Nii suure koosseisuga laval olles on mitme solisti sõnul kõige keerukam just teineteisega arvestamine ja ühtsuse saavutamine.

"Oleme Justamendiga selles koosseisus üle 20 aasta koos mänginud ja mõistame juba silmapilgutusest, mida bändikaaslane öelda tahab. Nii suure rahvahulgaga on see natuke raskem," ütleb Jaan Elgula.

Ka Mahavoki laulja Anet Vaikmaa sõnul on "Popkooripeol" laulda ilmselt veidi keerukam. "Teistmoodi on kindlasti see, et ennekõike peab ka bänd jälgima dirigenti, mitte niivõrd üksteist," sõnab Vaikmaa

Kaasatud ka sajad tantsijad

Teisalt ei näe kogenud artistid põhjust pabistamiseks ning ütlevad kui ühest suust, et küllap kõik sujub. Mudilas- ja lastekooride dirigendi dirigendi Sille Apri sõnul on aga lühike ühine ettevalmistusaeg täiesti piisav.

"Need on nii tuntud lood ja tehtud suhteliselt lihtsaks, et oleks jõukohased igale koorile," räägib Sille Apri.

Bändid valis "Popkoori" kunstiline juht Mikk Targo nii, et eri ajastustest oleks kõigile midagi. Targo möönab ka, et esinejate nimistusse võeti teadlikult palju nii-öelda vana kulda.

"Meil on mitu pika ajalooga bändi, kes endiselt tegutsevad. Näiteks Fix loodi 1968. aastal ja Kukerpillid 1972. Tark on neid veel tegutsevaid punte korralikult rahva ette tuua," ütleb Targo, kes on peo eestvedaja viiendat aastat.

Ka dirigendi Sille Apri hinnangul annab pidu hea ülevaate poplaulude ajaloost. "Paljud laulud on lastele tundmatud, kuid nad laulavad neid väga hea meelega," räägib Apri. "Minu mudilaste lemmikud on sel aastal näiteks "Vana pildiraam" ja "Tsirkus"."

Peole on kaasatud ka sajad tantsijad. Juba traditsiooniks saanuna saadab ühendkoori Estonian Dream Big Band, õhtut juhib Gaute Kivistik.