Stseenid lavastusest "Katarina mõrsjalinik. Risti ja kivi tee"Foto: Erakogu
Teater
29. juuni 2016, 11:54

Veel sel nädalal saab Tartus aimu Karl Ristikivi hingelistest otsingutest

Kirjanik Karl Ristikivi hingelistest otsingutest ning Euroopa kaitsepühaku Siena Katarina elust saab Emajõe Suveteatri vahendusel aimu veel selle nädala lõpuni.

Emajõe Suveteatri juubelihooaeg on alanud pühalikult ja nõnda ka jätkub. Karl Ristikivi romaanil ja päevikutel põhinev lavastus "Katarina mõrsjalinik. Risti ja kivi tee" räägib Euroopa kaitsepühaku Siena Katarina elust ja paguluses elava Ristikivi hingelistest otsingutest.

See on lugu autori ja kangelase kohtumisest väljaspool argise ajaloogika piire. Ristikivi ainetel on näidendi kirjutanud Loone Ots, kes ütleb nii: "Meie aja inimene võiks koos Katarinaga endast armastust otsida, olla hea ka võõraste vastu, sekkuda tülidesse, et kasvatada rahu, olla iseendast üle, oma maistest soovidest suurem, nagu Katarina seda oli. Ühinenud Euroopa lastena oleme aastakümneid rääkinud sallivusest ja multikultuursusest, aga sõna armastus on taandunud pigem eurolaulutekstidesse. Selle sõna suurt vaimset sisu - armastada inimesi tingimusteta ja vastuarmastust nõudmata - ei oska enam otsidagi. Karl Ristikivi loomingu ja Siena Katarina eeskuju vägi võiks meis selle sõnumi jälle haljendama panna."

Emajõe Suveteatri lavastus "Katarina mõrsjalinik. Risti ja kivi tee" Tartu Jaani kirikus veel vaid 2. juulini.