Emajõe Suveteater mängib sel suvel Jaani kirikus. Kuna lavastuse sündmustik toimub samal ajal kui ehitati Jaani kirik, peaks koha ja loo vahel tekkima võimas sümbioos. Foto: Emajõe SuveteaterFoto: Emajõe Suveteater
Eesti uudised
9. juuni 2016, 16:03

Andres Dvinjaninov: kirikus teatritegemine on erilise vaimsusega (2)

20. juubelihooaega tähistav Emajõe Suveteater mängib oma tänavust suvelavastust, Karl Ristikivi romaanil ja päevikutel põhinevat lugu „Katarina mõrsjalinik. Risti ja kivi tee” väga erilises kohas, Tartu Jaani kirikus.

Emajõe Suveteatri eestvedaja ja tüki lavastaja Andres Dvinjaninov ütleb, et Jaani kirikusse jõuti mängima mitme koosmõju tulemusel: selline mõte oli olemas nii Jaani kirikul kui ka idee autoril ja näitejuhil Heiti Pakul ja lõpuks ka Dvinjaninovil endal.

„Jaani kirikus ei ole meie varem teatrit teinud, ja minule teadaolevalt pole seal varem üldse teatrit tehtud. Ma usun, et see saab olema publikule põnev kohtumine,” ütleb suvelavastuse lavastaja.

Teatritegijad rõhutavad, et Jaani kirik pole sattunud mängukohaks juhuslikult, sest see on ehitatud samal ajal, kui elas lavastuse üks peategelasi, 14. sajandil tegutsenud Euroopa kaitsepühak Siena Katarina.

Kas kirikus mängimine ja olemine on erilisem ja vaimsem, kui seda oleks lavastuse mängimine tavalises teatrimajas? „Jah, loomulikult on see niimoodi. Samas on ka teatrimaja ju tegelikult tempel, kunstitempel. Aga jah, kindlasti ei ole see seda usulises ehk otseses mõttes,” arutleb Dvinjaninov.

Ta lisab, et tegelikult on Emajõe Suveteatri tegijate jaoks kirikumajas tegutsemine justkui igapäevane olemine, sest Emajõe Suveteatri loodud Karlova teatergi tegutseb majas, kus on olnud baptistide palvemaja. „Väga hea on seal olla ja väga hea on seal mõtteid mõelda ja neid lavale tuua,” räägib lavastaja.

Loone Otsa kirjutatud näidendi kesksest tegelasest Siena Katarinast sai 14. sajandil vaimne juht, kelle lihtsaid ja veendumust täis sõnu võtsid kuulda lihtsate inimeste kõrval ka tolleaegse Euroopa vägevad vürstid. Teatritegijad usuvad, et tema sõnum on asjakohane ka tänapäeva Euroopas.

„Tammsaare on tabavalt öelnud meie poolt toomkiriku varemetes mängitud tükis „Põrgupõhja uus vanapagan”, et ajad on küll uued, aga inimesed endised. Euroopas on jälle väga ärevad ajad. Me ei tea, mis toob homne päev kas ida või lõuna poolt. Sel ajal on vaja, et keegi mõtestaks olukorda. „Katarina mõrsjalinik. Risti ja kivi tee” on selles mõttes äärmiselt tänapäevane lugu, et aitab mõelda Euroopa turvalisuse peale ja üldse inimarmastuse ja suhete peale,” mõtiskleb Dvinjaninov.

Teatrisõpradele peaks seekordse Emajõe Suveteatri lavastuse tegema eriti eriliseks asjaolu, et Katarina pühaku loo kõrval jutustatakse kirjanik Karl Ristikivi lugu. „Loone Otsale on seda materjali koostades olnud Karl Ristikivi päevikud suureks abiks. Tulemuseks on mitmekihiline ja mitte ainult 14. sajandi ajaloonarratiivil kulgev lugu,” tutvustab lavastaja. Ta lisab, et lavastusega tähistatakse ka Karl Ristikivi rollis üles astuva Guido Kanguri 60 aasta juubelit. Just tänasel, esietenduse päeval saab armastatud näitleja 60-aastaseks.

Kui suvelavastust „Katarina mõrsjalinik. Risti ja kivi tee” saab Tartus näha kaheksal õhtul, siis sellega pole Eesti ühe erilisema suveteatri hooaeg lõppenud. Juulis mängitakse varasematel aastatel menukaks osutunud lavastusi “Üle linna Vinski” ja „Vinski ja Vinsentti”.

Juubelisuve kulminatsiooniks tõotab aga kujuneda 13. juulil esietenduv Kaunimate Aastate Vennaskonna muusikaline tagasivaade Emajõe Suveteatri 20 teatrisuvele. „Oleme päris palju koos laval olnud ja kõigest sellest valmibki nüüd muusikalis-sõnaline tagasivaade,” tutvustab Dvinjaninov lavastust, kus esitusele tulevad lood sellistest lavastustest nagu näiteks „Robin Hood”, „Ronja, röövlitütar”, „Huck”, „Nipernaadi”, aga ka hilisematest tükkidest nagu „Viimane tango” ja Vinski-lood.

Suve lõpus kolib Emajõe Suveteater tagasi Karlova teatrimajja, kui 27. augustil toob Taago Tubin lavale koertest ja nende mõttemaailmast rääkiva lavastuse „Koera päevikud”. „Aasta lõpu pimedatel kuudel juubeldab Emajõe Suveteater juba Karlova teatris,” võtab Dvinjaninov juubeliaasta kokku.

-------------------------

Kas tead?

Emajõe Suveteater alustas Andres Dvinjaninovi eestvedamisel esimese, vaid suvel mängiva teatrina 1997. aastal, mil Tartus Toomemäel esietendus seiklusrikas „Robin Hood”. Tähtis osa lavastusest oli muusika, mille autoriks Toomas Lunge, samuti tegid „Robin Hoodis” rollid Rain Simmul, Hannes Kaljujärv ja Jüri Lumiste. Niisiis olid suveteatri sünni juures ühel või teisel moel tegevad pea kõik Kaunimate Aastate Vennaskonna liikmed.

Allikas: Emajõe Suveteater

-------------------------

„Katarina mõrsjalinik. Risti ja kivi tee”.

Karl Ristikivi romaani ja päevikute ainetel kirjutanud Loone Ots.

Lavastaja Andres Dvinjaninov

Idee autor ja näitejuht Heiti Pakk

Lavakujundaja Silver Vahtre

Kostüümikunstnik Maarja Meeru

Muusikaline kujundaja Ardo Ran Varres

Osades Guido Kangur (Draamateater), Marika Barabanštšikova (Vanemuine), Külliki Saldre (Vanemuine), Karin Tammaru (Endla), Ingrid Isotamm, Riho Kütsar (Vanemuine), Margus Jaanovits (Vanemuine), Märt Koik (Must Kast) jt