LIGO ehk laserinterferomeetri-gravitatsioonilainete observatooriumFoto: Caltech/Mit/Ligo Lab
Maailm
18. juuni 2016, 17:30

Astronoomias algas uus ajajärk: kosmilised gravitatsioonilained tabati teist korda (1)

Veebruaris teatasid USA laserinterferomeetri-gravitatsioonilainete observatooriumi ehk LIGO teadlased, et nad on tabanud gravitatsioonilainete olemasolu kinnitava signaali. Nüüd teatas LIGO uurimisrühm, et neil õnnestus kinni püüda veel üks mustade aukude ühinemisel sündinud signaal, vahendas BBC.

LIGO uurimisrühma juht David Reitze sõnul näitas gravitatsioonilainete teistkordne kinnipüüdmine seda, et esmakordne avastus polnud lihtsalt õnneasi. LIGO mõõteriistad töötavad korralikult ja gravitatsioonilained on tõesti olemas, kinnitas Reitze.

Gravitatsioonilained on ruumi lainetused, mis levivad samamoodi nagu näiteks raadiolained. Nende olemasolu ennustas Albert Einstein juba sada aastat tagasi. 1916. aastal kirjutas ta oma arvutustele tuginedes, et massiga kehad sunnivad ruumi kokku tõmbama ja venima. Enne LIGO töölepanekut polnud ükski teadlane suutnud mõõte-või vaatlusandmetest avastada gravitatsioonilainete olemasolu tõendeid.

Gravitatsioonilainete uurimisest loodetakse uusi tulemusi pakkuvat teadusharu, mis aitaks selgitada universumi tekkimist ja arengut. Näiteks füüsikateoreetik Stephen Hawking on öeldnud, et avastus muudab astronoomiat ja kosmoloogiat tundmatuseni.

Tema sõnul ei kinnita gravitatsioonilainete avastamine mitte ainult Einsteini üldrelatiivsusteooria paikapidavust, vaid annab inimkonnale uued vahendid, kuidas uurida neid maailmaruumi osi, mida praegu teleskoopidega vaadelda ei saa.