KAOTAS POJA: Mina Justice sai pühapäeva öösel kell 2.06 pojalt sõnumi, et klubis käib tulistamine. Poeg ütles, et armastab ema ja varjab end tualettruumis. Paraku jõudis mõrvar siiski temani.Foto: AP / Scanpix
Maailm
14. juuni 2016, 06:00

"Ema, ta tuleb. Ma suren." (5)

50 tapetut ja 53 haavatut – Orlando geiklubis toimunud veresauna bilanss.

Ameerika Ühendriigid on šokis. 29aastane Afganis­tani juurtega Omar Saddiqui Mateen, kaasas poolautomaatrelv AR-15 ja püstol, tungis pühapäeva öösel Orlandos geiklubisse Pulse ja tappis seal kolme tunni jooksul 49 inimest. 53 inimest sai veresaunas haavata. Eriüksuse SWAT politseinikud lasid mõrvari maha. Tema on 50. surmasaanu.

See on ohvriterohkeim üksikkurjategija korraldatud tulistamine USAs. Senine kurb rekord on pärit Virginia tehnikaülikoolist, kus Lõuna-Korea juurtega 23aastane Cho Seung-hui tulistas 16. aprillil 2007 surnuks 28 üliõpilast ja neli õppejõudu ning võttis seejärel ka endalt elu.

Ohvrite mobiilid helisevad

Veel eile oli osa ohvrite surnukehasid Orlando geiklubis Pulse, seal, kus neid tabas surmav kuul. Uurijad jätkasid laipade vahel tööd.

Samal ajal helisesid ohvrite taskutes mobiiltelefonid. Nendega otsisid kontakti pereliikmed ja sõbrad, sest hukkunute nimekiri oli sel ajal veel puudulik.

SÜNDMUSKOHT: Uurijad jätkasid veel eilegi Orlando ööklubis Pulse tööd. 29aastane Omar Saddiqui Mateen (väiksel pildil) tappis seal pühapäeva öösel 49 inimest. Äärmusrühmitus Islamiriik tunnistas massimõrvari oma võitlejaks. Foto: Reuters / Scanpix

Mina Justice sai 30aastaselt pojalt Eddie Jamoldroy Justice’ilt pühapäeva öösel kell 2.06 sõnumi: "Ema, ma armastan sind. Klubis tulistatakse."

Hiljem jõudis poeg teatada, et varjab end tualettruumis. Järgmises sõnumis seisis juba: "Ta tuleb. Ma suren."

Eddie viimane sõnum emale oli: "Ta sai meid kätte, ta on koos meiega WCs."

Veidi hiljem sai Mina Justice teada kurva tõe, et tema poeg on surnud.

Geiklubis oli rünnaku ajal umbes 320 inimest, kellest kaks kolmandikku pääses hingelise traumaga.

Tulistaja tappis 49 inimest ja sai siis politseinikult surmava kuuli. 53 haavatust on mitme seisund kriitiline. Arstid ei välista, et hukkunute arv võib kasvada.

Ametkonnad tuvastasid kiiresti veresauna korraldaja. Selleks osutus 29aastane Omar Saddiqui Mateen, kelle ema ja isa tulid USAsse Afganistanist.

Ta sündis 1986. aastal New Yorgis. Omar elas St Lucie maakonnas Fort Pierce’i linnas, mis asub 150 kilomeetri kaugusel Orlandost.

Ta töötas alates 2007. aastast turvafirmas G4S ja tal oli relvaluba. Taparelvad, mida ta kasutas geiklubis, ostis ta alles eelmisel nädalal.

Mõrvari endine kolleeg Daniel Gilroy rääkis telekanalile NBC News, et Omari käitumine tekitas hirmu, sest ta ei suutnud oma raevu kontrolli all hoida. Omar paistis silma agressiivse meele ning rassistliku ja seksistliku sõnavaraga.

Ka tema esimene abikaasa, Usbekistani päritolu Sitora Yusifiy iseloomustas ajalehele The Washington Post antud intervjuus eksmeest vägivaldse tüübina. Nad tutvusid 2009. aastal interneti vahendusel ja abiellusid juba mõne nädala pärast.

Sitora oli siis 21aastane. Kui tutvumise ajal oli Omar igati normaalne mees, kellele meeldis nalja teha, siis pärast abiellumist muutus ta kiiresti vägivaldseks.

"Ta tuli koju ja andis mulle peksa, kui ma ei olnud pesu jõudnud ära pesta," tõi Sitora näite.

"Ta oli psüühiliselt haige." Seetõttu kestis kooselu vaid neli kuud. Lahutus vormistati 2011. aastal.

Tulistaja vihkas homoseksuaale

Sitora sõnul unistas turvafirmas G4S töötanud Omar politseinikuks saamisest ja käis sageli lasketiirus harjutamas.

Omar Mateen Foto: Reuters / Scanpix

Naine ei märganud kooselu ajal, et abikaasal oleks kalduvust islamiäärmuslikkusele, küll aga meeldis talle tigedushoogude ajal sõimata homoseksuaale.

Tulistaja isagi ütles, et tema poeg sai ükskord väga vihaseks, kui nägi tänaval kahe mehe suudlust.

USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) tunnistas, et oli Omari kaks korda – 2013. ja 2014. aastal – üle kuulanud, kuid juurdlust ei alustatud, sest jõuti järeldusele, et tal puuduvad sidemed terrorismi ja äärmuslusega.

Orlando veresauna järel tunnistas aga politsei, et mõrvar helistas pärast esimesi ööklubis tehtud laske hädaabinumbrile ja teatas, et ta on äärmusrühmituse Islamiriik toetaja.

Pärast veresauna levitasid Islamiriigi meediakanalid teadet, et Orlando massimõrvar oli Islamiriigi võitleja.

Donald Trump: Obama peaks tagasi astuma

USA vabariiklaste tõenäoline presidendikandidaat Donald Trump andis teada, et ta suudaks presidendiks saades uued terroriaktid ära hoida.

Donald Trump Foto: Reuters / Scanpix

Ta kritiseeris teravalt praegust presidenti Barack Obamat, kes hoidus Orlando veretööst rääkides sõnadest "radikaalne islam". "Ta (Obama) peaks ainuüksi sel põhjusel ameti maha panema," rõhutas Donald Trump.

Sama etteheite tegi ta ka demokraatide tõenäolisele presidendikandidaadile Hillary Clintonile.

"Kui Hillary Clinton ei suuda rünnaku järel ikka veel öelda radikaalne islam, siis tuleks tal jääda presidendivalimistest kõrvale," ütles Donald Trump.

Ta hirmutas valijaid veel väitega, et Hillary Clinton soovib tuua Ameerika Ühendriikidesse Lähis-Idast varasemast palju rohkem migrante.