Toomas Hendrik Ilves ja Ieva Kupce.Foto: Alar Truu
Eesti uudised
9. detsember 2015, 14:27

ILVI JÕE-CANNON: meie presidendi eraelu matkib 18. sajandi kuningakoda ja võib olla ohuks julgeolekule (161)

"See, kuidas Masso kirjeldas oma sisulist vallandamist töökohalt, et tuletas meelde, kuidas mind visati praktiliselt samamoodi välja sotsiaaldemokraatide erakonnast kohe peale seda, kui ma olin tõstnud küsimuse Ilvesega seotud korruptsioonist erakonnas," kommenteeris politoloog Ilvi Jõe-Cannon presidendi endise nõuniku Iivi Masso äsjast kirjutist, milles too väitis, et meedias kujutati teda presidendi nn tüdruksõbrana, varjamaks Toomas Hendrik Ilvese tegelikku suhet Läti küberkaitseametniku Ieva Kupcega.

Iivi Masso avaldas 7. detsembril inglisekeelses võrguväljaandes UpNorth kirjutise presidendi kantseleist nõuniku kohalt koondamise tagamaadest tänavu märtsis, mille tõlkena avaldas võrguväljaanne nihilist.fm.

Masso hinnangul lekitati presidendi kantseleist kõmumeediasse märtsis-aprillis 2014 kuulujutt, et ta olevat president Ilvese tüdruksõber. Kuulujutt päästeti ühe teooria kohaselt väidetavalt valla, varjamaks presidendi tegelikku suhet Läti kaitseministeeriumi ametniku Ieva Kupcega, kellega abiellumisest president hiljuti teada andis, kirjutab Pealinn.

Politoloog Ilvi Jõe-Cannon, kes sarnaselt Ilvesele on saanud hariduse ja elanud suure osa elust Ameerika Ühendriikides, märkis Masso kirjutist kommenteerides, et tegemist on ausa peegeldusega Kadriorus toimunust. "Arvan ka, et ta tegi õigesti, kui sellest rääkis," lisas Cannon. "Iivi Masso kirjutis näitab, kui halb on töökeskkond presidendi kantseleis. Vaevalt oli ta tööle asunud, kui juba algasid kuulujutud, sosistamine jne. Jääb ka mulje, et ta ei saanud pöörduda oma ülemuse poole, mis oleks tavaline, kui õhkkond olnuks töökohas korras: et ülemus teeks lõpu sellisele pahatahtlikule kõmule."

Jõe-Cannon nentis, et talle tuleb Massoga käitumise käekiri tuttav ette. "See, kuidas Masso kirjeldas oma sisulist vallandamist töökohalt, et "mu e-postkast oli juba mulle teadmata suletud..., mind visati mu töökohalt välja nagu ohtlikku kriminaali, mingit põhjust või selgitust andmata", tuletas meelde, kuidas mind visati praktiliselt samamoodi välja sotsiaaldemokraatide erakonnast kohe peale seda, kui ma olin tõstnud küsimuse Ilvesega seotud korruptsioonist erakonnas. Tol korral oli Postimehest võimalik lugeda, et "kahjuks on Ilvi Jõe-Cannon lähtunud oma kirjas väärinformatsioonist". Just nõnda oli BNS-ile teatanud Toomas Hendrik Ilves, lisades, et tal puudub igasugune teadmine Jõe-Cannoni võimalike käitumismotiivide kohta."

2006. aastal väitis Jõe-Cannon, et Toomas Hendrik Ilves on kokkuleppel sotsiaaldemokraatidega maksnud palka oma abikaasale Evelin Ilvesele, kuigi naine tegelikult tööd ei tee. Ilves lükkas väite ümber ja kinnitades, et Evelin Ilves ei ole kunagi tema nõunikuna töötanud.

Kuidas oleks käitutud selliste andmete ilmumisel, nagu Masso artiklis, meie suureks eeskujuks olevates Ameerika Ühendriikides? Kui süüdistatuks näiteks president Obamat kahenaisepidamises, kellest n-ö ebaseaduslik pärinenuks näiteks naaberriigist Mehhikost, mille varjamiseks ja tähelepanu kõrvale juhtimiseks on presidendi kantselei sättinud meedia löögi alla oma kaastöötaja? "Arvan, et riigi julgeoleku nimel oleks korraldatud eriuurimine," märkis Cannon. "Kui ma mullu kirjutasin artikli Evelin Ilvese käitumise kohta, siis oli mul samamoodi küsimuseks riigi julgeolek."

Teisisõnu, Cannoni arvates ei oleks tohtinud riigijuhi abikaasa, kes Evelin Ilves nn suudlusskandaali ajal 2014. aastal veel oli, lubada endale tiivaripsutamist tundmatute meestega. "Kui mõned kuud tagasi saime teada Ilvese "sõprusest" lätlannaga, mõtlesin, et riigipea ei tohiks endale lubada intiimsuhteid välismaa naisega," märkis Jõe-Cannon. "Ma pole sellest veel kirjutanud, aga see on teema, millele võiks mõelda just riigi julgeoleku aspektist. Tundub aga, et Ilves enam ei mõtle selliste asjade peale ja tema eraelu matkib 18. sajandi Prantsusmaa kuningakoja tavasid, ja mitte neid, mis on kohased 21. sajandi vabariigis."